• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.07.2020

15:37

RUSKI SAJBER MEDVEDI KRADU VAKCINU?! Britanija, Amerika i Kanada optužuju Rusiju da pokušava da im ukrade podatke o vakcini protiv korone!

Vesti

RUSKI SAJBER MEDVEDI KRADU VAKCINU?! Britanija, Amerika i Kanada optužuju Rusiju da pokušava da im ukrade podatke o vakcini protiv korone!

Podeli vest

Velika Britanija, Amerika i Kanada optužuju Rusiju da pokušava da ukrade informacije njihovih naučnih timova koji traže vakcinu protiv kovid-19

Trojka je u četvrtak navela da hakerska grupa "APT29", takođe poznata kao "Relaksirani medved", za koju se tvrdi da je deo ruske obaveštajne službe, napada akademske i farmaceutske istraživačke institucije koje su uključene u razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Uporni i trajni napadi obaveštajni krugovi ovih Zapadnih zemalja vide kao pokušaj krađe intelektualnog vlasništva, a ne kao ometanje istraživanja, navodi se u saopštenju britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku bezbednost koji radi u koordinaciji sa vlastima u Americi i Kanadi.

Nije saopšteno da li su neke informacije zaista ukradene, ali je Nacionalni centar za sajber sigurnost preneo da poverljive informacije pojedinaca nisu ugrožene.

 

 

"Relaksirani medved" je jedna od dve hakerske grupe koje je Vašington navodno uspešno povezao sa ruskom vladom, i ta grupa se sumnjiči za napad na računarsku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta i mešanje u predsedničke izbore 2016. godine. Druga hakerska grupa je poznata kao "Fensi medved".

U optužbama nije spomenut ruski predsednik Vladimir Putin, niti je saopšteno da li je on upoznat sa navodnim napadom, ali iz britanske obaveštajne službe ističu kako bi Rusiji te informacije bile veoma korisne.

Sa druge strane, Amerika već mesecima iznosi identične optužbe na račun Kine. Direktor FBI, Kris Vraj, prošle nedelje je izjavio:

- U ovom trenutku Kina radi na kompromitovanju američkih zdravstvenih organizacija, farmaceutskih kompanija i akademskih institucija koje sprovode osnovna istraživanja o virusu kovid-19.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija