• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

18.07.2020

15:13

OVA ZEMLJA POBEĐUJE KORONU! Već 9 dana nema novih slučajeva! EVO ŠTA JE NJIHOVA TAJNA!

Vesti

OVA ZEMLJA POBEĐUJE KORONU! Već 9 dana nema novih slučajeva! EVO ŠTA JE NJIHOVA TAJNA!

Podeli vest

Za razliku od Srbije u kojoj se broj građana pozitivnih na korona virus ne smanjuje , na Malti već deveti dan zaredom nema inficiranih građana virusom kovid-19

Od početka pandemije ova mediteranska zemlja imala je svega 674 pozitivnih, 662 lica se oporavilo, njih devetoro je izgubilo bitku sa opakim virusom, dok je trenutno samo 3 aktivna pacijenta. U poslednjih 15 dana zabeleženo je dva pozitivna slučaja na koronavirus. Prvog dan jula, kada je ova zemlja otvorila svoje granice, registrovan je jedan novi slučaj. U pitanju je turista koji je doputovao iz Amsterdama.

Po svemu sudeći ovo je razlog sto se Malta u izveštajima Svetske zdravstvene organizacije po rezultatima preduzetih mera zaštite našla na vrhu lestvice  među zemljama koje mogu da posluže kao dobar primer kako se treba boriti protiv pandemije. Od 15. jula, odlukom tamošnje Vlade, Malta je otvorena za turiste iz 50 zemalja, osim za građane Srbije, Severne Makedonije i SAD, zbog naglog porasta broja zaraženih od koronavirusa, kaže Željko Maksimović (43) turizmolog iz Beograda koji sa porodicom živi i radi već punih pet godina u Valeti.

Foto: V. J.

- Najbitnije je što se sa primenom zaštitnih mera krenulo na vreme, još početkom marta meseca. Tada su zatvorene škole, vrtići i fakulteti. S obzirom na to da je ovo jedna od vodećih turističkih destinacija, priliv turista je predstavljao potencijalnu opasnost po zdravlje stanovništva, pa se tako odmah krenulo sa zatvaranjem granica. Tada su radile samo apoteke, prodavnice i pojedine fabrike. U državnom sektoru radilo se od kuća. Dodatna panika obuzela je sve one koji su se zatekli na Malti radeći u kafićima ili tržnim centrima zbog njihovog zatvaranja jer nije bilo turista, pa je u tom slučaju glavna briga svih stranaca na radu na Malti, bila kako opstati, preživeti i platiti velike namete i stanarine. Međutim, vlada Malte je u tom momentu imala razumevanje pa je dotiranjem iznosa u visini jednog minimalca od 800 evra pomogla, dok je poslodavcima ostavila mogućnost izmirivanja obaveza od 400 evra.Tako smo mi stranci nekako uspeli da prebrodimo krizu. To je bio jedan od seta mera ove zemlje kojima su bili obuhvaćeni svi zaposleni u privatnom sektoru, bez obzira iz koje su države - kaže Maksimović

Foto: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Nošenje zaštitnih maski i poštovanje socijalne distance i dalje je ostalo na snazi kao obavezna mera zaštite, sve ostalo se poboljšanjem epidemiološke situacije polako ukidalo. Sada je situacija mnogo drugačija. Na Malti se život polako vratio u normalne tokove, što ne znači da će se ukoliko se na jesen virus ventualno vrati, kao što se najavljuje, ponovo uvesti još rigoroznija pravila kojima će morati da se povinuju i da ih se pridržavaju svi. Maltežani su izgleda pronašli pravi način kako se treba boriti protiv ovog opakog virusa a rezultat je svakako mali procenat obolelih građana.

- Do sada je bilo sve relativno mirno i bez velike tenzije. Ozbiljnost situacije po zdravlje ljudi shvatili su svi, kako stanovništvo tako i predstavnici Malteških vlasti. Ovde nije bilo policijskog časa kao u Srbiji, jer nije ni postojala potreba za tim. Premijer Malte Roberto Abela je najavio da svi koji poseduju njihov ID odnosno papire za legalan boravak i rad na ostrvu, mogu apliciriti za njegovu obnovu podjednako tretirani kao i Maltežani. Međutim, oni koji su prvi put došli iz zemalja EU na to neće imati pravo. Zbog nastale situacije sa virusom korona odlukom Vlade, svaki punoletan građanin koji poseduje urednu radnu i boravišnu vizu dobija 5 vaučera po 20 evra pomoći , što nam je svakako od velike koristi - napominje Beograđanin Željko Maksimović i kaže da mu je Malta već postala druga domovina iz koje za sada ne namerava da se uskoro vrati u Srbiju.

Foto: V. Jović

Inače, život se polako vraća u normlne okvire , pa je za prvih petnaest dana jula od kada su otvorene granice, na Maltu stiglo blizu 20.000 hiljada turista. Očekivanja su da će ih narednih dana biti još više i da će ova mala mediteranska zemlja ponovo stati na noge, budući da je turizam glavna okosnica njenog razvoja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17