• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

19.07.2020

21:37

SKLANJAJU HRIŠĆANSKE MOZAIKE! Otkriveno kako će izgledati Aja Sofija tokom muslimanske molitve!

Vesti

SKLANJAJU HRIŠĆANSKE MOZAIKE! Otkriveno kako će izgledati Aja Sofija tokom muslimanske molitve!

Podeli vest

Hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije u Istanbulu, koja je prošle nedelje pretvorena iz muzeja u džamiju, biće tokom muslimanske molitve prekriveni zavesama, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je u intervjuu za NTV rekao da će neki mozaici Bogorodice i arhanđela Gavrila koji se nalaze u pravcu kible, ka čemu su muslimani okrenuti tokom molitve, biti pokriveni zavesama.

Prema njegovim rečima, ostali mozaici sa hrišćanskim motivima i ličnostima ne predstavljaju prepreku za muslimanske vernike jer se nalaze na drugim mestima. Ali Kalin nije rekao da li će oni ostati vidljivi svo vreme, prenosi Rojters.

Osim za muslimanske vernike, Aja Sofija biće otvorena za sve posetioce i turiste a svi mozaici će ostati nepokriveni, rekle su turke vlasti.

UŽIVA U POBEDI! Erdogan posetio Aja Sofiju prvi put od pretvaranja u džamiju (FOTO)

NJEGA NE SME DA LAŽE! Erdogan razgovarao sa Putinom o Aja Sofiji, evo šta mu je garantovao!

Foto: Turkish Presidency via AP

Ranije danas predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Aja Sofiju kako bi proverio radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju.

Crkva Svete Božije mudrosti je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su snage sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija