• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mikiša Mihailović

06.08.2020

07:00

DAN KADA SE DESILO NEZAMISLIVO! Senke nukleranih pečurki iznad Hirošime i Nagasakija i dalje su najmračnija stranica ljudske istorije!

Vesti

DAN KADA SE DESILO NEZAMISLIVO! Senke nukleranih pečurki iznad Hirošime i Nagasakija i dalje su najmračnija stranica ljudske istorije!

Podeli vest

Ove godine, 6. i 9. avgusta obeležavamo dva straviča događaja, verovatno najužasnija koje su ljudski um i ruka mogli da izvedu

Hirošima i Nagasaki su sa nama i iznad nas. Razlog nastanka ta dva mitska događaja je svima znan. O njihovoj opravdanosti, ni danas posle 75 godina teško je govoriti. Užasi rata, posebno onima koji ga nisu neposredno osetili, su nezamislivi. Dileme pred kojima se tada nalaze vojni stratezi teško su shvatljive a njihove odluke, posebno sa velike vremenske distace, teško je komentarisati.

Ulazak mitskih gradova Hirošime i Nagasakija u istoriju je upravo u načinu njihovog uništavanja. Ostavili su nam živu, stravičnu sliku apokalipse! Za opstanak sveta, za to što smo danas tu, oni su svojom žrtvom zaslužni.

Foto: AP Photo

Atomske bombe koje su satrle ove gradove pokazale su kuda bi svet odvela ponovna upoteba. Njihova demonstracija na vojnim paradama, poligonima u pustinjama i dubinama okeana, nije ni približno uverljiva ljudskom umu. Bilo je mnogo kriznih situacija, posebno tokom decenija hladnog rata, kada su vojni i politički umovi dve supersile i o tome razmišljali! Mnogo je podataka već poznato, a svakako će biti novih, užasnijih, kada se od toga odustalo u poslednjem trenutku. 

Sedamdesete godine prošlog veka bile su veoma burne. Devedesete su donele velike geopolitičke i vojne preraspodele sveta. Da li su moćne sile olako prihvatale poraze, ili moćni maršali, moćne sile, mirno posmatrali raspad imperije!?

O upotrebi danas daleko ubitačnijih hidrogenskih bombi se uvek razmišljalo. Efekat bi poguban, za čitavu planetu. Senke Hirošime i Nagasakija lebde iznad planete. Nismo ni pokušali da im se odužimo!

Foto: AP Photo

Da podsetimo,  6.avgusta 1945. godine po odluci predsednika Harija Trumana, a u egzekuciji američkog bombardera poznatog pod imenom "Enola Gej" bačena je prva atomska bomba, i to na grad Hirošimu u zapadnom delu ostrva Honšu.

Bomba "simpatičnog" imena ''little Boy'' (mali dečak) teška 4 tone i duga 3 metra uputila se sa malog zapadnoafričkog ostrva Tinianu.

Nešto malo više od dva sata iza ponoći ''mali dečak'' napravio je veliku katastrofu sa još većim posledicama u gradu Hirošima.

Bomba je u smrt momentalno odnela 140.000 života, a svakim narednim danom od radijacije je stradalo na hiljade i hiljade ljudi.

Foto: AP Photo

Temperatura tla u blizini središta eksplozije iznoslila je neverovatnih 5000 C, a eksplozivni talas vetra brzine 800 km/h uništio je gotovo sve unutar 13 km kvadratnih.

Tri dana kasnije još jedna atomska bomba pala je na grad Nagasaki.

''Fat Man'' (debeli čovek) bio je nešto manje razoran, odnevši u smrt 22.000 ljudi, a još toliko je stradalo od radijacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cyberpunk

pre 3 godine

Civilizacija je čovekov put od pećine do atomskog skloništa.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17