• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.08.2020

07:10

AMERIČKI RATNI PROFITERI I NJIHOV PAKLENI PLAN ZA SIRIJU! Otkriveno čime će uceniti Trampa da ne povlači trupe sa Bliskog Istoka!

Vesti

AMERIČKI RATNI PROFITERI I NJIHOV PAKLENI PLAN ZA SIRIJU! Otkriveno čime će uceniti Trampa da ne povlači trupe sa Bliskog Istoka!

Podeli vest

Američka kompanija potpisala je tajni sporazum sa kurdskim vlastima na severoistoku Sirije o eksploataciji i izvozu sirove nafte

- Dogovor da se od Kurda preuzme kontrola nad delom naftnih polja u Siriji je način da američki zvaničnici zadrže trupe u regionu uprkos naporima američkog predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku - prenose američki mediji pozivajući se na visokog neimenovanog zvaničnika.

Američke naftne kompanije "Delta kresent enerdži" i "Autonomna administracija severoistočne Sirije" (AANS) krajem jula potpisale su ugovor o eksplotaciji i prodaji nafte sa sirijske teritorije koju kontrolišu sirijske demokratske snage koje podržava Amerika.

- Mislim da Ministarstvo odbrane i državni lobisti sada mogu izneti argumente protiv Trampove ideje o povlačenju vojske i da moramo ostati i osigurati protok nafte, u suprotnom će američka kompanija izgubiti sve svoje investicije - izjavio je visoki zvaničnik SAD koji je tražio da ga ne imenuju.

- Ovo je poklon za sve one koji imaju interes da američka vojska bude u Siriji - dodao je on.

Sjedinjene Države udružile su se sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u koaliciju kako bi porazili Islamsku državu, a kurdske grupe preuzele su kontrolu nad većinom severoistočne Sirije tokom kampanje.

Sa druge strane, Turska vidi SDF kao teroriste zbog saradnje sa Kurdima protiv kojih se Ankara bori.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u oktobru molio Trampa da sa određenih delova Sirije povuče američke vojnike, nakon čega je poslao vojsku koja je bukvalno "počistila" SDF iz regije na kojem je rasporedila svoje snage.

 

 

- Ugovor o nafti će SDF-u obezbediti opstanak u istočnoj Siriji - navodi američki zvaničnik.

Nakon što je prošlog oktobra na Tviteru najavio potpuno povlačenje iz Sirije, Trump je morao da povuče svoju odluku i ostavi trupe u svim područjima koje drže Kurdi, kako bi pomogle da "odbrane naftu".

- Amerika tiho povlači poteze kako bi zadržala Rusiju i Bašara al Asada dalje od nafte, u isto vreme omogućavajući "opoziciji" da dođe do tržišta - zaključio je Nikolas Heras, ekspert za Bliski istok.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija