• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/DW

19.08.2020

10:38

IZ GRČKE SU UPRAVO STIGLE JAKO LOŠE VESTI! Niko se ovome nije nadao, na pomolu scenario gori od onog 2010!

Vesti

IZ GRČKE SU UPRAVO STIGLE JAKO LOŠE VESTI! Niko se ovome nije nadao, na pomolu scenario gori od onog 2010!

Podeli vest

Turizam je okosnica grčke privrede. Međutim, zbog pandemije korona virusa je sve propalo, žali se turistička branša. To je katastrofa za čitavu zemlju, kojoj preti gori scenario od finansijske krize

„Ovako nešto kao Halkidiki je jedinstveno", kažu u Solunu ukazujući na prelepe plaže, zelene šume i tirkiznu morsku vodu.

Ipak, ono što se vidi u Psakudiji na severu Grčke može da zavara. Plaže su činjenica vikendom pune, ali to nisu platežni inostrani gosti, već Grci. 

Polovina avgusta je jek sezone godišnjih odmora u Grčkoj. Tada ulice velikih gradova opuste, a slobodni dani se provode kolektivno na moru. „Mi u selu nismo imali nijedan jedini slučaj zaraze korona virusom, ali i pored toga niko nije došao", žali se Melisa, vlasnica bara na plaži.

SITUACIJA SE OTELA KONTROLI! U Grčkoj rekordan broj zaraženih

"KORONA NAS JE HVATALA JEDNO PO JEDNO"! Srpkinja sa Malte o tome kako se leči od COVID-19!

Kaže da je u poređenju sa prošlom godinom posao opao za 80 odsto. Ali, ipak se trudi da ostane optimistična: „Ovde svako svakom pomaže. Nadamo se da ćemo preživeti zimu. Barem ove godine. A šta nosi sledeća, ne znam."

Brzom reakcijom grčke vlade u martu i aprilu širenje virusa svedeno je na minimum. Grci su mogli da budu ponosni. Sa mnogo strpljenja su se sprovodile sve mere za borbu protiv pandemije korona virusa: nosile su se maske, držala socijalna distanca u supermarketima, ostajalo kod kuće. Ministar za razvoj Adonis Georgiadis kaže kako je Grčka od crne ovce Evrope postala uzor.

Međunarodna štampa je Grčku opisivala kao omiljenu destinaciju turista tokom korona-leta. Ali, kada su aerodromi 1. jula delom otvoreni za međunarodni vazdušni saobraćaj, inače pune čekaonice ostale su prazne. Reke turista su izostale. „Mi smo došli uprkos koroni". Priča jedna Berlinka, dok sedi na plaži sa dve prijateljice. Ona nije dozvolila da je uplaše problemi oko ulaska u zemlju. „Na aerodromu je sve prošlo glatko", priča za DW.

 

 

Ali, komplikacija je zaista bilo. Za ulazak u Grčku neophodan je tzv. QR-Code, kojim se registruju putnici. Početkom jula mnogi turisti o tome nisu bili informisani. Drugi govore o tome da su imali problema da ispune elektronski formulara za ulazak u zemlju. Najdramatičnija situacija je bila na granicama prema susednim zemljama Bugarskoj i Albaniji. Ljudi su na granicama čekali i po nekoliko dana. „Platio sam 100 evra test na antitela", priča tursita iz Bugarske, koji je u Pereu na severu Grčke stigao pre pet dana. Ali, na granici su morali još jednom da ga testiraju i onda je morao da ostane u hotelu 24 sata.

Grci su se veoma plašili da će turisti doneti Kovid 19 u zemlju. Ali, sada kao i u drugim zemljama i u Grčkoj raste broj zaraženih. Međutim, to izgleda nema veze sa turistima. U saopštenju za medije Univerziteta Aristotel u Solunu stoji da je porast infekcija bio primetan i pre otvaranja granica.

U međuvremenu, barovi i restorani u Solunu moraju da se zatvaraju u ponoć. Vlada posebno moli mlade da virus shvate ozbiljno i da u letnjem zanosu ne zapostavljaju rizike po zdravlje. „Nemoj da budeš kriv za to što se zarazio tvoj bližnji", apeluje na mlade sugrađane premijer Kirijakos Micotakis preko Tvitera.

LETOVANJE IZ PAKLA! Oko 450 turista u izolaciji na Sardiniji, dvoje pokušalo da pobegne!

OPET LOŠE VESTI IZ ITALIJE! Posle tri meseca ponovo više 600 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U JEDNOM DANU!

Međutim, mnogi Grci imaju i druge brige – ekonomske – koje su veće od straha od korone. Zna to i Grigoris Tasios, predsedavajući grčkog Udruženja hotelijera. I njegov hotel u Psakudiji ove godine je prazan. Znatno je snizio cene, ali turisti ipak nisu došli: „Kapaciteti su popunjeni oko 30-35 odsto. U avgustu izgleda malo bolje, jer imamo više turista iz zemlje."

Ipak, korona je nanela ogromnu štetu turizmu u Grčkoj. „Računamo sa 15 milijardi gubitka u poređenju sa 2019, kada su prihodi u turizmu bili 18 milijardi evra", kaže Tasios.

Turizam je 2019. iznosio 20 odsto grčkog bruto društvenog proizvoda. Stoga mnogi Grci s pravom strahuju za svoju egzistenciju. Ostaje da se vidi da li će paket pomoći Evropske unije od 750 milijardi evra, od kojih su za Grčku predviđene 32 milijarde, pomoći da se nadoknade ogromni gubici, ne samo u turizmu. Jedno je sigurno: ako sledeća godina ne donese značajnija poboljšanja, to bi moglo da izazove konsekvence koje bi u senku bacile i finansijsku krizu 2010.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija