• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2020

08:27

ERDOGANOV ŠAMAR "MORSKOM ČUVARU"! EU moli NATO za pomoć, Stoltenberg nema odgovor!

Vesti

ERDOGANOV ŠAMAR "MORSKOM ČUVARU"! EU moli NATO za pomoć, Stoltenberg nema odgovor!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan blokira zapadni vojni savez NATO u sprovođenju embarga na oružje protiv Libije koji su izglasale UN

Turska, iako članica NATO-a, odlučila je da blokira odluku vojne alijanse o podršci misiji EU "Morski čuvar". Misija je odobrena od strane Ujedinjenih nacija kako bi se sprečio uvoz oružja u Libiju i smanjio intezitet krvoprolića usled građanskog rata koji razara ovu zemlju.

AMERIKANCI POKUŠALI DA BLOKIRAJU RUSKU PATROLU! Ludačka jurnjava konvoja, helikopteri - snimci otkrili koliko je situacija bila OZBILJNA! (VIDEO)

KINEZI ZAPUCALI NA AMERE! Upali su na njihov prostor, a onda je usledio odgovor, moćna kineska vojska ispalila rakete!

Međutim, zbog Erdoganove odluke da nastavi sa prebacivanjem oružja u Libiju, EU i njena misija "Morski čuvar" misija mogu samo da "stoje i gledaju", jer turska mornarica sprečava svaku vrstu kontrole transporta, i preti svojom vojnom silom na svaki pokušaj zaustavljanja teretnih brodova koji plove ka Libiji.

Tako je bilo i u slučaju francuske ratne fregate koja je pri pokušaju kontrole broda za koji je sumnjala da je natovaren oružjem naišla na reakciju turskih ratnih brodova koji su pretili da će će je potopiti. Nakon teškog incidenta, Francuska je protestovala i predsednik Emanuel Makron odlučio je da povuče svoje brodove iz ove misije.

 

 

Svaki napor EU da oživi misiju "Morski čuvar" pao je u vodu jer je Erdogan striktno rešio da ostvari svoje ciljeve u Libiji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u sredu na sastanku ministara odbrane EU u Berlinu da nema novosti o toj aktuelnoj temi. Međutim, rekao je i da želi da vidi kako mogu eventualno sarađivati sa operacijom EU. Ovo je rečeno za medije, ali je svima jasno da NATO nema odgovor za Erdoganovu odluku.

Libija predstavlja važnu tačku za imperijalne ambicije Turske te nema izgleda da će se išta promeniti, što stavlja EU i NATO u mat poziciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija