• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

09.09.2020

19:15

DOK BRITANCI OBUSTAVLJAVAJU TESTIRANJE, OVA DRŽAVA SE ODLUČILA NA DRUGAČIJI KORAK! Nove informacije o VAKCINI PROTIV KORONAVIRUSA!

Vesti

DOK BRITANCI OBUSTAVLJAVAJU TESTIRANJE, OVA DRŽAVA SE ODLUČILA NA DRUGAČIJI KORAK! Nove informacije o VAKCINI PROTIV KORONAVIRUSA!

Podeli vest

Nemačka firma Jansen Kilag dobila je dozvolu za testiranje moguće vakcine protiv koronavirusa na većem broju pacijenata, istovremeno, obustavljeno je testiranje vakcine britanske firme Astra Zeneka

Nemački Institut Paul Erlih (PEI) odobrio je firmi Jansen Kilag iz Nojsa početak druge faze testiranja vakcine protiv korona-virusa.

Nakon što je prva faza testiranja na manjem broju osoba prošla bez negativnih nuspojava, u drugoj fazi će moguća vakcina biti testirana na više stotina ljudi.

Institut Paul Erlih sa sedištem u Langenu u centralnoj Nemačkoj nadležan je za izdavanje dozvola za kliničke studije, kao i za vrednovanje dobijenih rezultata i izdavanje dozvola za korišćenje vakcina u Nemačkoj.

Kod vakcine firme Jansen Kilag radi se o takozvanoj vektorskoj vakcini. Ona sadrži virus koji za čoveka nije opasan, ali koji je tako promenjen da sprečava infekciju čoveka korona-virusom.

Istovremeno, obustavljeno je testiranje vakcine britansko-švedskog farmaceutskog koncerna Astra Zeneka, koje je već bilo u trećoj, završnoj fazi.

Privremeno obustavljanje studije rutinska je mera u takvim slučajevima, saopšteno je iz farmaceutskog koncerna. Nezavisni stručnjaci sada moraju da utvrde da li su zdravstveni problemi kod te osobe povezani s testiranom vakcinom ili nisu.

Dok se to ne utvrdi, vakcina neće više biti davana nikome, a sve osobe koje su je već dobile biće posmatrane. Koncern se nada da će provera biti brzo obavljena, i da će testiranje uskoro biti nastavljeno.

DŽONSONOV "PLAN B" SUPROTAN MEĐUNARODNOM PRAVU! Britanska vlada najnovijim zakonskim predlogom otišla predaleko!

Reč je o vakcini AZD1222 koju je koncern Astra Zeneka razvio zajedno sa oksfordskim univerzitetom. Ona je ušla u treću fazu testiranja koje je sprovođeno u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici, a koja je trebalo da obuhvati više desetina hiljada osoba koje na to dobrovoljno pristanu.

Astra Zeneka je jedan od devet vodećih farmaceutskih koncerna kada je reč o razvoju vakcina – uz ''Pfizer'', ''Johnson&Johnson“, ''Modernu“, ''Novavax'', ''Sanofi'', ''BioNTech'' i ''GlaxoSmithKline''.

Oni su se, inače, juče obavezali da će se pridržavati svih naučnih, bezbednosnih i ostalih standarda za eksperimentalne vakcine – uprkos političkom pritisku da se vakcina što pre razvije kako bi bila zaustavljena pandemija korona-virusa.

Taj neobičan korak usledio je zato što se pojavila sumnja da bi u Sjedinjenim Državama mogla da bude izdata dozvola za korišćenja vakcine protiv korona-virusa još pre predsedničkih izbora 3. novembra, a bez dovoljnog testiranja.

Američki predsednik Donald Tramp je naime u više navrata najavio da će SAD imati vakcinu do kraja godine, možda i pre izbora.

Trenutno je u svetu više eksperimentalnih vakcina protiv u trećoj fazi testiranja. Ona u Sjedinjenim Državama po pravilu podrazumeva testiranje na oko 30.000 ljudi.

Prema mišljenju uglednih američkih stručnjaka, do kraja godine bi moglo da se zna da li je neka od tih vakcina dovoljno delotvorna. Imunolog Entoni Fauči, koji savetuje i Belu kuću, računa da će SAD početkom iduće godine imati vakcinu protiv korona-virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17