• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.09.2020

14:17

AMERIKANCI PRE KINE ZNALI ZA KORONU! U Sjedinjenim državama tvrde da je opaki virus stariji nego što mislimo!

Vesti

AMERIKANCI PRE KINE ZNALI ZA KORONU! U Sjedinjenim državama tvrde da je opaki virus stariji nego što mislimo!

Podeli vest

Naučni tim USAID-a još u oktobru 2019. godine obavestio Belu kuću da je identifikovao novi oblik korone za koji ne postoji lek * Vašington prvo ignorisao upozorenja, a onda pritiskao stručnjake da za širenje virusa optuže Kinu, pišu tamošnji mediji

Sjedinjene Američke Države znale su još u oktobru 2019. godine da svetu preti epidemija koronavirusa, ali su sve podatke o opasnoj zarazi namerno držale u tajnosti, tvrde tamošnji mediji.

U isto vreme, slavni novinar Bob Vudvord, poznat po otkrivanju afere "Votergejt" u svojoj novoj knjizi "Bes" tvrdi da je američki predsednik Donald Tramp znao je da je koronavirus opasan, ali je obmanuo javnost. U knjizi koja je uzburkala američku javnost piše da je savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen još 28. januara predsedniku rekao da će virus biti "najveća opasnost po nacionalnu bezbednost sa kojom će se suočiti tokom mandata".

Opasnost od kovida-19 prvi su uočili naučnici iz programa "Predikt" (na engleskom "predviđanje") u okviru Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID). Oni su još prošle jeseni, nekoliko meseci pre nego što je u Kini prijavljen prvi slučaj korone, identifikovali novi oblik tog virusa i ustanovili da za njega ne postoji lek. Tim "Predikta", čiji je osnovni zadatak bio da širom sveta na terenu istražuje viruse i na vreme upozorava na opasnost od eventualne pandemije, poslao je sve prikupljene podatke zvaničnicima u Vašingtonu, ministru zdravlja Aleksu Azaru i američkim obaveštajnim službama, piše "LA tajms".

Kakva medicinska revolucija se sprema u Kini čitajte OVDE.

KO JE VEĆA PRETNJA ZA AMERIKU - RUSIJA ILI KINA, čitajte OVDE.

Foto: printscreen tvin

Prebacivanje odgovornosti

Međutim, umesto da upozori svet na nadolazeću opasnost, administracija u Vašingtonu istog meseca ukinula je program "Predikt"! Džon Mazet, naučnik koji je deset godina bio na čelu tog programa, razočarano je konstatovao da pandemija, nažalost, nikog nije iznenadila.

Amerikanci traže odštetu

Američki predsednik Donald Tramp još na početku pandemije direktno je optužio Kinu da je glavni krivac za pandemiju i najavio da će SAD tražiti odštetu od kineske države. Istovremeno, grupa senatora, na čelu sa Maršom Blekburn, predstavnikom države Tenesi, predložila je usvajanje zakona po kojem svi Amerikanci oboleli od korone, ili oni koji su na neki način preživeli bol zbog koronavirusa, mogu da tuže Komunističku partiju Kine pred američkim sudom i traže novčanu odštetu.

- Godinama smo istraživali opasnost od novog virusa korona. Na vreme smo imali sve podatke. Nažalost, ova pandemija nas nije iznenadila - rekao je za "LA tajms" Džon Mazet.

Ugledni "Njujork tajms" piše da su pojedini političari, kada je pandemija eksplodirala, pritiskali naučnike da označe Kinu kao glavnog krivca za širenje virusa. Veruje se da je upravo zato i došlo do ukidanja "Predikta". Časopis "Atlantik" ide još dalje, pa tvrdi da je Vašington još u januaru 2019. znao šta čeka svet, kada je Nacionalni obaveštajni direktorat u zvaničnom godišnjem izveštaju o pretnjama po svetsku bezbednost upozorio na opasnost od "pandemije novog opasnog gripa". Nekoliko meseci kasnije, isto upozorenje je izdao i Centar za zdravstvenu bezbednost "Džon Hopkins", nakon što su izveli simulaciju krize nastale pandemijom novog koronavirusa, ukazujući na sve katastrofalne zdravstvene i ekonomske posledice.
Sve to, međutim, prikriveno je kako od američke, tako i od svetske javnosti, pa novinari "Atlantika" zaključuju da situacija s koronavirusom umnogome podseća na teroristički napad izveden 11. septembra 2001. godine.
- I tada je Vašington uporno ignorisao brojna obaveštajna upozorenja da će Al Kaida napasti Ameriku, što se na kraju i desilo - piše "Atlantik".

Foto: Informer - Zoran Sinko

Loša reakcija

Američki mediji tvrde da je, nakon loše reakcije na početku pandemije, administracija u Vašingtonu odlučila da "svu krivicu prebaci na Kinu" i da optuži režim Si Đinpinga da je pokušao da prikrije stvarne razmere epidemije.
- Sa više od 195.000 mrtvih od posledica koronavirusa, koji je u izbornoj godini u Americi napravio potpuni haos, Vašington se suočio sa gotovo bezizlaznom situacijom. Strategija republikanaca je jednostavna: oštro optuživanje Kine za pandemiju popravlja im poziciju pred predsedničke izbore u novembru. Kod demokrata je situacija malo komplikovanija. Na optužbu da je njihov predsednički kandidat Džozef Bajden previše mek prema Pekingu, odgovorili su kontraoptužbom da se Tramp nije dobro snašao u borbi sa koronom i da mu je bitniji trgovinski sporazum s Kinom nego borba s virusom - piše "Njujork tajms".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija