• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Logično

14.09.2020

19:55

TRAMP POTPISAO UKAZ KOJIM ZAPOČINJE "RAT"! Pokreće borbu protiv farmaceutskih kompanija, ako uspe, pomoći će milionima! (VIDEO)

Vesti

TRAMP POTPISAO UKAZ KOJIM ZAPOČINJE "RAT"! Pokreće borbu protiv farmaceutskih kompanija, ako uspe, pomoći će milionima! (VIDEO)

Podeli vest

Nedeljni tvit američkog predsednika Donalda Trampa bio je kratak sa detaljima njegovih najnovijih naredbi koje su usmerene na farmaceutsko poslovanje, ali je tekst objavljen na veb stranici Bele kuće pojasnio da sistem Mediker za starije od 65 godina neće platiti lekove više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je novu izvršnu naredbu čiji je cilj smanjenje visokih cena lekova za starije osobe.

U tvitu u nedelju popodne, Tramp je napisao: „Moja najpovoljnija nacija naredba će pobediti da naša zemlja dobije istu nisku cenu koju velike farmaceutske kuće daju drugim zemljama“.

PUTIN ODBRUSIO MAKRONU: Neosnovane optužbe zbog Navaljnog neumesne

BIOTERORISTI PRONAŠLI NAČIN DA IZAZOVU VEŠTAČKU PANDEMIJU?! Evo šta nas čeka nakon korone!

- Dani globalne besplatne vožnje na račun Amerike su prošli i cene se brzo spuštaju! Takođe su upravo okončani svi popusti posrednicima, dalje snižavajući cene.

Predsednik u svom tvitu nije otkrio detalje naredbe, ali je u tekstu na veb stranici Bijele kuće objašnjeno da će sistem Medicare, za starije od 65 godina, finansirati iz saveznih država, platiti samo „cenu najisplativije države“ - ili najnižu dostupnost u bilo kojoj države članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa "uporedivim" nivoom ekonomskog razvoja.

- Amerikanci plaćaju lekove na recept po glavi stanovnika više nego stanovnici bilo koje druge razvijene zemlje na svetu - navodi se u preambuli naredbe. "Neprihvatljivo je da Amerikanci plaćaju više za potpuno iste lekove, često pravljene na istim mestima".

- Vlade drugih zemalja regulišu cene lijekova pregovarajući sa proizvođačima lekova kako bi obezbijedili povoljne cene, ostavljajući Amerikancu da nadoknade razliku - efikasno subvencionisanje inovacija i jeftine lekove za ostatak sveta - najavljeno je.

Naredba nije prvi Trampov potez protiv "Velike farmacije" (Big Pharma). U julu su potpisana četiri naredna ugovora za smanjenje cene lekova na recept, uključujući omogućavanje popusta i uvoza jeftinijih proizvoda iz inostranstva.

2018. godine optužile su strane kompanije za ugovaranje cene na američkom tržištu, naplaćujući daleko više lekova nego u drugim zemljama.

- Decenijama su druge zemlje nameštale sistem tako da Amerikanci mnogo više naplaćuju potpuno isti lijek - rekao je. "Lekarske kompanije u stranim zemljama biće odgovorne za to kako su sistem postavile protiv američkih potrošača.“

Trgovinsko tijelo Farmaceutski istraživači i proizvođači Amerike su uzvratili, izvršni direktor Stephen J. Ubl insistira: "Administracija stvara ogroman destimulativni faktor za istraživanje u američkoj biofarmaceutskoj istraživanju i proizvodnji".

Ubl je rekao da je naredba primarne kompanije da preusmeri „kritičnu pažnju i resurse“ sa rada na COVID-19 za restrukturiranje poslovnih modela u skladu sa izvršnim naredbama.

Tramp je napao TV reklamu kompanije za lekove tvrdeći da će njegova politika povećati cene za starije osobe, tvitujući: "Ono što sam uradio smanjiće cenu za najmanje 50 odsto, a Big Pharma time nije zadovoljan".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija