• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr/BBC

18.09.2020

15:56

NAKON NEOBIČNIH KRATERA POJAVILE SE ČUDNE IZBOČINE! Misterija u Sibiru zbog koje svet mora da se zabrine! (VIDEO)

Vesti

NAKON NEOBIČNIH KRATERA POJAVILE SE ČUDNE IZBOČINE! Misterija u Sibiru zbog koje svet mora da se zabrine! (VIDEO)

Podeli vest

Reporter BBC-ja, Stiv Rozenberg, otputovao je u sibirsku regiju Jakutiju kako bi istražio kakve se to velike čudne izbočine pojavljuju na površini zemlje koja je na tom području inače stalno zamrznuta

Rozenberg je želeo da istraži kako topljenje permafrosta utiče ne samo na klimu nego i na krajolik i živote ljudi u Sibiru.

ALIJA I TUĐMAN SU NAS UBIJALI, ALI NISU NAS SLOMILI! Dodik otvoreno o agresiji na RS!

ISPLIVAO SRAMOTAN SNIMAK IZ PRAVOSLAVNE CRKVE! Zbog onog što su uradili sa SVETOM VODICOM, ovi momci će skupo platiti! (VIDEO)

Naučnici već neko vreme upozoravaju da se ogromne površine u Sibiru, koje su inače smrznute tokom cele godine nezavisno od godišnjeg doba, polako tope. Posledice po klimu mogle bi da budu izuzetno opasne.

Naime, naučnici veruju da otapanje permafrosta oslobađa enormne količine gasova staklene bašte, koji bi mogli još više da pogoršaju ionako akutan problem klimatskih promena.

Ove "džombe" na površini zemlje opisuju se kao "ožiljci klimatskih promena". Zbog topljenja permafrosta deo zemlje "propada" niže, a s obzirom na to da su neke od tih izbočina pune vode, posledica je i stvaranje velikih jezera.

 

 

Sve to je dokaz da porast temperatura drastično menja sibirske krajeve.

Za ljude koji tamo žive to ima vrlo konkretne posledice - manje površine za ispašu stoke, ali i otežano kretanje zbog velikih izbočina.

U permafrostu se, naime, nalazi dosta organskog materijala - grmlje, trava i sl. Šta se događa kad se permafrost topi? Organski materijal koji se nalazi u njemu sadrži dosta gasova, a kad se permafrost topi, ti gasovi odlaze u atmosferu i pojačavaju efekat staklene bašte koji značajno doprinosi klimatskim promenama.

Uz to, ovogodišnji ogromni šumski požari u Sibiru pridoneli su topljenju permafrosta sve do Arktičkog kruga, što problem čini još gorim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija