• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.09.2020

16:03

AMERI FASCINIRANI RUSKOM VAKCINOM PROTIV KORONE! Veliki broj lekara pokazao INTERESOVANJE!

Vesti

AMERI FASCINIRANI RUSKOM VAKCINOM PROTIV KORONE! Veliki broj lekara pokazao INTERESOVANJE!

Podeli vest

Više od sto lekara i medicinskih radnika američkog centra „Majmonides“ pokazalo je interesovanje za rusku vakcinu „Sputnjik V“ tokom onlajn brifinga sa ruskim naučnicima iz Naučnog instituta „Gamaleja“ i Ruskog fonda za direktne investicije

- Naučnici centar ‘Gamaleja’ su svoje američke kolege detaljno upoznali sa svim etapama razvoja vakcine ‘Sputnjik V’, uključujući i sa rezultatima kliničkih ispitivanja - rekli su u Fondu.

Naučnici su istakli prednosti humane adenovirusne vektorske platforme u odnosu na neproverene tehnologije, kao što su  adenovirusna vektorska platforma majmuna ili mRNK platforma, koje već dugo nisu istražene u pogledu mogućih neželjenih efekata, uključujući uticaj na sposobnost rađanja dece ili rizike od raka.

Naučnici su takođe američkim lekarima saopštili o modelu zasnovanom na dve vakcinacije pomoću humanih adenovirusnih vektora petog i dvadeset šestog serotipa. To je model jedinstvene tehnologije centra „Gamaleja“, koji rusku vakcinu čini jedinstvenom u odnosu na druge vakcine zasnovane na platformi humanog vektora adenovirusa, koji koriste samo jednu vakcinaciju.

- Bilo nam je veoma drago da saslušamo predavanje dvojice ruskih naučnika o vakcini ‘Sputnik V’. Podaci, koje je predstavio centar ‘Gamaleja’ ostavili su na nas jak utisak. Pročitali smo publikaciju u časopisu ‘Lanset’ i ova publikacija je bila veoma impresivna“, rekao je rukovodilac odeljenja kardiologije u medicinskom centru „Majmonides“ - profesor medicine Džejkob Šani.

- Vakcina je pokazala dobre rezultate u kliničkim ispitivanjima prve i druge faze, uključujući stvaranje antitela i ćelijskog imuniteta, a neželjeni efekti bili su minimalni. Sve ovo zvuči vrlo ohrabrujuće - rekao je profesor Šani.

On je naveo i da su ruski naučnici ostavili sjajan utisak na ličnom nivou.

U SVETU POTVRÐENO VIŠE OD 33 MILIONA SLUČAJEVA KORONAVIRUSA!

- Bili su vrlo profesionalni, kompetentni i, što je najvažnije, bili su vrlo otvoreni. Naučnici su bez oklevanja odgovarali na sva pitanja. Ako ova vakcina deluje onako kako se očekuje prema objavljenim podacima, onda imate odličnu vakcinu. Vremenom ćemo videti da li je vakcina efikasna. Trenutno znamo da izaziva stvaranje antitela i da je bezopasna - rekao je profesor Šani.

Direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg je izjavio, da je njihova misija da svim zainteresovanim stranama pruže pravovremene i detaljne informacije o vakcini.

- Američki lekari imaju profesionalan i nepristrasan pristup, oni su kao i ruske kolege umorni od pandemije i žele da što je pre moguće dobiju efikasnu i bezopasnu vakcinu protiv kovida 19. Smatramo da je međunarodna saradnja na izradi vakcine ključni uslov u konačnoj pobedi nad virusom korona. Zajedno sa našim partnerom, Ruskim fondom za direktne investicije, radićemo na ovom cilju - izjavio je Gincburg.

Od marta se centar "Majmonides" nalazi na prvoj liniji borbe protiv pandemije kovida 19. To je jedna od prvih bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama za lečenje srčanih oboljenja i upale pluća, a tokom pandemije potpuno je preorijentisana za lečenje pacijenata sa infekcijom virusom korona. Svi lekari koji su učestvovali u brifingu imaju veliko iskustvo u lečenju kovida 19.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija