• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernji list

06.10.2020

12:48

ŠOK OTKRIĆE NAUČNIKA! Koronu leči najjednostavnija lekovita biljka za koju svi znamo i to pomešana sa KAFOM?!

Vesti

ŠOK OTKRIĆE NAUČNIKA! Koronu leči najjednostavnija lekovita biljka za koju svi znamo i to pomešana sa KAFOM?!

Podeli vest

Neverovatno otkriće u Nemačkoj!

Svet je u trci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv virusa COVID-19 koji je do sada odneo više od milion života, a gotovo 35 miliona je obolelo. Za sada. 
Naučnici s nemačkog Instituta Maks Plank u Potsdamu istražuju kako pomoći obolelima, kako ih lečiti od koronavirusa i to uz pomoć jedne "obične" lekovite biljke – slatkog pelina. 


Raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Kako je već pisao DW, istraživanja su iznenadila naučnike - ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina (Artemisia annua) uzgajani u Kentakiju u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe. 


Petra Mihića iz Ljubinja ta vest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.
"Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je takođe lekovita biljka, ja sam hteo da učinim nešto drukčije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina", kaže Petar Mihić za Dojče vele. 

Foto: wikipedia.org

 


Ipak, koliko fitoterapija, lečenje lekovitim biljkama, ima podršku i u "službenoj" medicini? Doktorka Andrea Jurić za DW kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju COVID-19 doktori upoznali tokom pandemije. 


"U habitusu je naroda koji žive na području Hercegovine traženje leka u smešama biljnog porekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije COVID-19. Smatram da bi bilo jako korisno sprovesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju", kaže ova epidemiološkinja za DW.


Prof. dr. Jasenko Karamehić, internista imunolog, jedan od vodećih u BiH i s bogatim iskustvom rada u medicinskim centrima širom sveta, kaže da "sve ima itekako smisla". 
"I to zato što slatki pelin deluje na malariju, a antimalarici, lekovi kao klorokin, cidrofloroksin itd., spadaju u grupu lekova koji imaju određenu specifično-nespecifičnu aktivnost kao ramdesivir ili neki drugi retroviralni, antivirusni lekovi protiv AIDS-a itd. i na COVID 19.", kaže Karamehić za DW. 
On podseća da se deo ove biljke u Aziji upotrebljava u lečenju malarije i da već godinama stanovništvo koristi njezina lekovita svojstva. 


"I tu je ta veza. Meni, kao imunofarmakologu, to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lekovi koji deluju na uzročnika malarije deluju uspešno i na COVID-19. Da se razumemo, nije to specifični lijek, ali jest specifično nespecifičan – znači ima određen učinak" zaključuje Karamehić.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kosovojesrpsko

pre 3 godine

Slatki pelin je naj efikasniji u ciscenju organizma od karcogenih celija. Moja koleginica je tim cajevima ocistila telo iako joj lekari nisu davali velike sanse nakon teskog oblika kancera na zenskim reproduktivnim organima. Nabavljao sam joj iz Vojvodine slatki pelin, maticnu mlec u medu, propolis, granule pcelinjeg praha. Istini za volju poslusno je odlazila na terapije u bolnicu na zracenje, bila je operisana ali je istovremeno koristila i prirodne preparate o cemu je lececi onkolog bio obavesten. Uz sve to redovno smo joj pravili sok od cvekle, celera, sargarepe, persuna, ananasa, kruske, grozdja uz dodak gurkume i djumbira. I da dodam, maslacak je pored slatkog pelina bio druga biljka. Kuvali smo caj od korena i pravili salate od listova.

Sladjan

pre 3 godine

U srpskom slucaju znaci,pelin,gorki list,I kafa.....slatka......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija