• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

09.10.2020

13:50

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U BIŠKEKU! Vojska ulazi u prestonicu Kirgistana da obezbedi red i mir!

Vesti

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U BIŠKEKU! Vojska ulazi u prestonicu Kirgistana da obezbedi red i mir!

Podeli vest

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov uveo je vanredno stanje na teritoriji Biškeka od 20:00 (16.00 po srednje evropskom vremenu) do 8.00 sutra ujutru

Kako se navodi, vanredno stanje se uvodi „zbog nastale situacije, praćene nasiljem i pretnjom po život i zdravlje ljudi, nastale usled masovnih nereda i isključivo u interesima osiguranja zaštite života i zdravlja građana“.

Ženbekov je imenovao zamenika ministra policije Almazbeka Orolijeva za komandanta prestonice. Prema ukazu, Generalštab Oružanih snaga Kirgistana je dobio nalog da uvede vojsku na teritoriju grada radi kako bi se sprečili sukobi i osigurao red u gradu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio danas da su u ovoj zemlji primetni elementi haosa. Predsednik Kirgistana je ranije danas potpisao ukaz o ostavci Vlade na čelu sa Kubatbekom Boronovom. 

U Kirgistanu se od nedelje održavaju protesti. Pristalice stranaka koje nisu prošle cenzus na predstojećim izborima izašle su na ulice. Na čelu jedne od stranaka (Socijaldemokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija