• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/DW

15.10.2020

11:39

DANSKI KUVAR SE PROBIO U SAM VRH TAJNE SLUŽBE KIM DŽONG UNA! Neverovatna priča o čoveku zbog kojeg je sada i UN na nogama! (FOTO/VIDEO)

Vesti

DANSKI KUVAR SE PROBIO U SAM VRH TAJNE SLUŽBE KIM DŽONG UNA! Neverovatna priča o čoveku zbog kojeg je sada i UN na nogama! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Jedan Danac, kuvar u penziji, iz razonode je uspeo da prodre do samog vrha tajne službe Severne Koreje

Urlihu Larsenu zapravo ni samom nije jasno zašto se upustio u dvostruki život špijuna na misiji u Severnoj Koreji. On živi sa porodicom u predgrađu Kopenhagena i radio je kao kuvar dok nije otišao u prevremenu penziju. A onda Severna Koreja. "Dakle, zapravo ni sam to ne znam tačno. Ja sam uvek bio sasvim običan čovek", kaže Danac zbog kojeg su sad svi na nogama, a pogotovo Ujedinjene nacije.

On je glavni junak dokumentarne serije Danske televizije i taj "sasvim običan" Danac sigurno nije lik kakvog bi mogli da zamislite na velikom ekranu u nekom špijunskom filmu. Ali on zaista jeste uspeo da otkrije planove i poslove tajnih službi Severne Koreje pa je utoliko i dokumentarac Muldvarpen - undercover i Nordkorea (Krtica - undercover u Severnoj Koreji) zanimljiv ne samo televizijskoj publici, piše DW.

Jer u dokumentarnoj seriji Danske televizije, realizovane sa švedskom stanicom SVT i britanskim BBC-ijem, sasvim jasno se vidi kako vodstvo Severne Koreje na sve načine pokušava da zaobiđe sankcije Ujedinjenih nacija i kako je spremno da isporučuje i drogu i oružje da bi zaradilo novac i došlo do nafte.

Za Larsena je sve počelo gotovo slučajno i tek iz znatiželjnog zanimanja za tu izolovanu zemlju. I on je video dansku komediju "Crvena kapela" Madsa Brugersa koja ismejava režim u Pjongjangu, pa je bivši kuvar nakon toga stupio u društvo dansko-severnokorejskog prijateljstva. To je prilično čudna i dosadna grupa, kako sam kaže. Ali makar inače povučen, u tom društvancu se brzo penje u hijerarhiji i susreće se s predsednikom Međunarodnog udruženja prijatelja Severne Koreje (KFA), jednim Špancem plemićkog porekla koji se lično zalaže za interese Severne Koreje.

Iz nekog razloga, Larsen postaje njegov poverljivi saradnik i po prvi put putuje u Severnu Koreju. Sve dublje ulazi u tajni život o kojem čak ni njegova žena ništa ne zna. U deset godina koliko će potrajati ta njegova špijunska karijera uspeo je da postane značajna ličnost KFA, a preko severnokorejskog ministarstva kulture se sve više približavao osobama iz samog vrha te zemlje - i njene tajne službe.

 

Vrhunac je bio kad je s partnerom "Mister Džejmsom" i navodnim skandinavskim preduzetnikom, bivšim pripadnikom Legije stranaca i narko-dilerom, počeo pregovore s visokim predstavnicima Severne Koreje o kupovini čitavih oružanih sistema i proizvodnji narkotika.

Plan bi svakom normalnom čoveku trebalo da zvuči i više nego fantastično: u Ugandi bi trebalo da izgrade podzemnu fabriku narkotika, a preko te zemlje bi onda išlo i oružje. U igri je navodno i jedan trgovac naftom iz Jordana koji je spreman da uloži milione dolara, ali nije problem da to bude onda nafta za Severnu Koreju - jasno kršenje sankcija UN-a.

Ma koliko sve zvučalo neverovatno, Severnokorejci su lako progutali - kako bi ribolovci rekli: i mamac i udicu i najlon i štap, tako da je ostalo jedino pitanje na sto staviti kofere s novcem.

To je onda ipak bilo previše i danskom kuvaru i režiseru Brugeru: ovo nije bila fikcija, nego stvarni poslovni dogovor daleko s onu strane zakona i međunarodnih propisa. Je li i Larsenu bilo jasno da se našao u opasnoj igri?

- Nema sumnje da će tu neko biti jako besan. Jer ja sam nekim ljudima prilično pišao po nozi i tim ljudima upravo neverovatno mnogo lagao - kaže Larsen.

Sve to nije ostalo samo na televizijskom dokumentarnom filmu: Danska i Švedska su naložile svojim ambasadorima pri UN-u da upoznaju vrh svetske organizacije s onim što se videlo u tom filmu. Sve to pokazuje kako Severna Koreja aktivno deluje da bi zaobišla sankcije i to je razlog za zabrinutost njihovih vlada, saopštili su ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde i njen danski kolega Jepe Kofod ovog ponedeljka.

- Uzimamo sadržaj ovog dokumentarca veoma ozbiljno jer stvara čitav niz izuzetno problematičnih pitanja i primisli.

O sadržaju dokumentarca se već raspravljalo i u Evropskoj uniji, a danski kuvar će opet na put: ovaj put u Ujedinjene nacije gde je pozvan pred nadležno telo.

Epilog je jedini moguć: "Mister Džejms" je nestao jer ga ionako nikad nije bilo, a danski špijun je konačno sve mogao da kaže i svojoj ženi. Nazvao je i svog plemićkog zaštitnika u Španiji i ne treba ništa da čudi što on više ne želi da ima nikakvog posla s bivšim kuvarom.

Režiser je na kraju pitao Larsena bi li opet hteo da bude špijun. "Ne na isti način", odgovorio je kuvar, ali i dodao "Nikad ne reci nikad".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gaša

pre 3 godine

Severna Koreja nikome nije pretnja ako je ne diraju. Pretnje po čovečanstvo su Švabe i SAD...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija