• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

20.10.2020

10:28

TEŠKI DANI ZA MAKRONA, POČINJE OBRAČUN OD KOJEG ZAVISI SUDBINA ZEMLJE! Radikalni islam uzeo maha, mogu li najavljeni potezi išta da promene, ili je Francuska zakasnila?!

Vesti

TEŠKI DANI ZA MAKRONA, POČINJE OBRAČUN OD KOJEG ZAVISI SUDBINA ZEMLJE! Radikalni islam uzeo maha, mogu li najavljeni potezi išta da promene, ili je Francuska zakasnila?!

Podeli vest

Od trenutka kada se u petak uveče u blizini Pariza dogodio težak zločin, u kojem je terorista Abdulah Anzorov nastavniku Samjuel Patiju odrubio glavu, širom Francuske odaje se počast ubijenom

Predsednik Emanuel Makron primio je juče u Jelisejskoj palati članove njegove porodice da bi im izjavio saučešće. Obavestio ih je i da će nacionalno odavanje počasti nesrećnom profesoru biti održano u sredu.

Predsednik konferencije imama u Francuskoj Hasen Šalgumi je sa desetak imama i sa cvećem u rukama došao u školu i zatražio izvinjenje od nastavnika i porodice.

- Svi smo mi Samjuel Pati - poručio je Šalgumi i odlučno osudio zločin.

Istovremeno, vlasti su ekspresno odlučile da pooštre borbu protiv radikalnog islama. Na savetu bezbednosnih struktura prethodno je odlučeno da se sprovede striktna kontrola osamdesetak najradikalnih osoba koje se već upisane u policijski spisak i pedesetak udruženja koja zagovaraju radikalne akcije. Najavljeno je i povećanje bezbednosti ispred škola, kao i izbacivanje iz zemlje preko 230 stranaca koji su ubeleženi u policijsku kartoteku kao potencijalno opasni zbog radikalnog islama. Mnogi se pitaju zašto to nije učinjeno ranije.

Okrutno ubistvo očigledno je uključilo alarm da je pređena crvena linija i da nešto mora da se učini. Makron je najavio brzu i konkretnu reakciju. Obećao je i da će "strah da promeni stranu". Francuzi se nadaju da je krajnje vreme da se to i dogodi, jer se mnogi nastavnici, novinari i drugi trenutno pribojavaju da se ne zamere islamistima.

Predsednik Emanuel Makron je juče po podne primio predstavnike muslimskih organizacija u Francuskoj, da bi s njima usaglasio predstojeći zakon protiv separatizma, koji bi trebalo da bude predstavljen početkom decembra i u kome je još ranije predviđen niz mera da bi se uveo red i ojačala borba protiv svih vrsta separatizma, s naročitim akcentom na islamski.

Foto: AP/Photo

Ima onih koji u javnosti smatraju da je političkoj strukturi nedostajalo hrabrosti da se, generalno, obračuna s radikalnim islamom. Dosta njih u francuskoj javnosti naglašava da nisu potrebni novi zakoni, da su i ovi koji danas postoje sasvim dovoljni za odlučne akcije. Marin le Pen ističe da su reakcije zakasnele.

Koliko je situacija alarmantna, pokazuje i rezultat jednog ispitivanja javnog mnjenja prema kome 27 odsto muslimana u Francuskoj smatra da šerijat treba da bude iznad republičkih zakona. U nekim džamijama se otvoreno propagira džihad. Neke osobe čak izražavaju zadovoljstvo preko društvenih mreža zbog počinjenih zločina. Vlasti ističu da se akcijama policije mesečno u proseku u Francuskoj osujeti po jedan atentat. Građani očekuju još odlučniju reakciju.

PLATIO IDENTIFIKACIJU

Istraga povodom surovog ubistva napreduje. Privedeno je zasad ukupno 11 osoba, među kojima se inspektori naročito zanimaju za oca učenice koji se žalio na prikazane karikature. Saznalo se i da je napadač, Čečen Abdulah Anzorov, pred školom deci nudio više stotina evra da mu pokažu ko je profesor, što je uradio jedan četrnaestogodišnjak. Otkriveno je i da se Anzorov radikalizovao pre šest meseci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija