• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.10.2020

20:50

AMERI, UZALUD STE KREČILI! U BOLIVIJI POBEDIO NASLEDNIK EVA MORALESA! Koropracije ostale bez ruda i nafte, NEĆE OVO TEK TAKO PRIHVATITI!

Vesti

AMERI, UZALUD STE KREČILI! U BOLIVIJI POBEDIO NASLEDNIK EVA MORALESA! Koropracije ostale bez ruda i nafte, NEĆE OVO TEK TAKO PRIHVATITI!

Podeli vest

Trijumf Luisa Arsea na predsedničkim izborima u Boliviji, kojim se ta zemlja vraća na put bivšeg predsednika Eva Moralesa, pokazuje da se američkom "unutrašnjem dvorištu" događaju promene na koje u Vašingtonu neće gledati blagonaklono. Pobeđuju "politički gerilci" koji nisu baš po volji SAD

Pobeda Arsea u Boliviji znači povratak na suverenizam i ekonomski paternalizam, jačanje nacionalne ekonomije nauštrb međunarodnih korporacija.

Arse, nekadašnji ministar finansija u Moralesovoj vladi i član njegovog Pokreta za socijalizam, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora u Boliviji, koji su zbog epidemije virusa korona stalno odlagani. Osvojivši preko pedeset odsto glasova, Arse je iza sebe ostavio bivšeg predsednika, centristu Karlosa Masu, koji je osvojio oko trideset odsto glasova i ekstremnog desničara Fernanda Kamaća sa oko petnaest odsto glasova.

Promene u američkom "unutrašnjem dvorištu"

Promena koja se dogodila u Boliviji signal je da je levica i te kako živa u Latinskoj Americi, kaže za Sputnjik stručnjak za Latinsku Ameriku Rajko Petrović iz beogradskog Instituta za evropske studije. Bolivijske promene, uveren je naš sagovornik, snažno će se odraziti i na druge države. To ukazuje da se u američkom „unutrašnjem dvorištu" događaju promene na koje u Vašingtonu neće gledati sa blagonaklonošću.

- SAD vrlo pažljivo prate događaje u njihovom 'dvorištu' - i te kako će taj deo sveta smatrati svojim. S obzirom da imaju izuzetno dobre odnose sa dve značajne zemlje - Brazilom i Kolumbijom, u fokusu SAD biće ne samo Venecuela, već i Nikaragva, koja je trn u oku zvaničnog Vašingtona, koji će pokušati na sve moguće načine da destabilizuje sandinistički režim - smatra Petrović.

Proteklih nekoliko godina latinoamerički kontinent kretao se ka desnici, pa su tako jaki desničarski režimi uspostavljeni u Argentini, Čileu, Brazilu, Ekvadoru... U međuvremenu, na izborima u Argentini pobedila je levica, dok je Venecuela još uvek nestabilna. Tu zemlju tek očekuju izbori, za koje se na Zapadu već tvrdi da neće biti legitimni, a opozicioni vođa Huan Gvaido poziva građane na ulice. Izbori očekuju i Nikaragvu, gde je na vlasti sandinistički lider Danijel Ortega.

Trijumf Moralesove partije

Arseovu pobedu zapadni mediji ocenili su kao "zapanjujuću". Ovakav stav Petrović tumači ubeđenjem Zapada da je činom zbacivanja sa vlasti i proterivanjem iz zemlje Eva Moralesa 2019 stvar završena.

- Privremena vlada imala je sve resurse u svojim rukama - zaseli su u sve najznačajnije institucije, preuzeli su finansije, stavili su vojsku i policiju pod svoju kontrolu i činilo se da će to iskoristiti da medijski i na svaki drugi način satanizuju lik i delo Moralesa i Pokreta za socijalizam. Tako da se stvorila prividna slika da se Pokret za socijalizam raspao, da je Morales napustio svoje građane. Međutim, očigledno je da smo tada, u jesen 2019, na ulicama imali samo deo bolivijskog društva koji je desno ili krajnje desno orijentisan i da slika sa ulica nije slika većinske Bolivije koja se pokazala na ovim izborima - objašnjava Petrović.

Arseova pobeda će, prema rečima našeg sagovornika, značiti povratak političke stabilnosti u Boliviji, a u prilog tome govori i činjenica da su svi relevantni politički činioci u zemlji još u izbornoj noći priznali Arseov trijumf. Novoizabranom predsedniku stigla je čestitka i iz Vašingtona, uz nadu da će biti spreman na saradnju.

Foto: Informer DN

Bolivija je u novembru 2019. ušla u tešku političku krizu izazvanu protestima zbog navodnih izbornih neregularnosti. Vojska i policija primorale su Eva Moralesa da podnese ostavku, a kasnije i da napusti zemlju. Ostavke su podneli i svi drugi visoki državni funkcioneri, pa je bilo teško odrediti ko po Ustavu može da nasledi predsednika, makar i u privremenom statusu. Rešenje je pronađeno u Đanin Anjez, drugoj potpredsednici Senata.

AMERIČKI TENKOVI NA GRANICAMA SRBIJE! Ključa u regionu, Drugi oklopni puk vojske SAD merka Rusiju! MOSKVA OVO NEĆE MIRNO GLEDATI!

Izbori su prvobitno bili zakazani za maj 2020, ali su zbog epidemije virusa korona odlagani, prvo za 6. septembar i na kraju za 18. oktobar.

- Privremena vlada je, rekao bih, dala sebi previše stvari za pravo. Pokrenuli su niz postupaka protiv Eva Moralesa, praktično ga naterali da pobegne iz zemlje, prvo u Meksiko, a potom u Argentinu. Koristila je sredstva javnog informisanja da vodi prljavu kampanju i protiv Moralesa lično i protiv njegovog Pokreta za socijalizam. Problem je, međutim, što je privremenu vlast preuzela Anjesova, koja se nije pokazala dovoljno sposobnom. Nije je preuzeo neko od jačih opozicionih lidera i na kraju, oni nisu pronašli zajednički jezik da u jednoj koloni nastupe protiv Moralesove partije - objašnjava Petrović.

Arsea, na drugoj strani, bije glas uspešnog ministra finansija, za čijeg je jedanaestogodišnjeg mandata, između 2006. i 2017, BDP Bolivije porastao za čitavih 344 odsto, dok je broj ekstremno siromašnih prepolovljen.

Znači li Arseova pobeda Moralesov povratak

Prema Petrovićevim rečima, Arseova pobeda značiće i Moralesov povratak. Doduše, dodaje on, manji deo pripadnika Pokreta za socijalizam pokušao je da se distancira od bivšeg predsednika. Međutim, Arse je, od kada je postao ministar finansija, bio Moralesova desna ruka.

- Morales je 2014. dobio izbore igrajući na Arseovu kartu, jer je on kao vrhunski ekonomista preporodio ekonomski život Bolivije. Njih dvojica su veoma bliski i mislim da će upravo zbog toga Moralesov povratak biti izvestan. Neki bolivijski mediji spekulisali su da je lično Morales dirigovao kampanjom i da je Arse bio samo izvođač radova - kaže Petrović.

S obzirom da sva istraživanja govore u prilog tome da je većinska, urođenička populacija u Boliviji i dalje odana Moralesu, postavlja se pitanje ko će vladati Andskom republikom - Arse ili Morales iz senke.

GADAFIJEV SIN NAMERIO DA LIBIJU VRATI LIBIJCIMA! Sejf el Islam Gadafi se sprema da NATO I SAD istera iz zemlje! ZA HILARI SPREMA POSEBNU KAZNU....

Petrović misli da će Bolivijom vladati Morales, između ostalog i zato što Arse nije baš najboljeg zdravstvenog stanja. Pitanje je koliko će biti u stanju da samostalno vlada.

- Mislim da je Morales i dalje ključna figura u borbi protiv političkih protivnika Pokreta za socijalizam. Mislim da će se Morales ipak vratiti, pa čak i ako se ne vrati, da će dirigovati bolivijskom politikom. Prosto, sinonim za sve pozitivne stvari koje su u Boliviji učinjene od 2006. do 2019. je Morales, bez obzira na to što i drugima pripadaju zasluge. Ipak je on simbol jedne nove i preporođene Bolivije - ističe Petrović.

Karlos Mesa i Žanin Anjes priznali poraz

Glavni Arseov rival na izborima, centrista Karlos Mesa, priznao je danas poraz na izborima, kao i privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes, Moralesova ljuta protivnica.

Iako zvanični rezultati nisu objavljeni, dve nezavisne agencije, sponzorisane od Rimokatoličke crkve i civilnog sektora, objavile su da je Arse osvojio nešto više od 50 odsto glasova i da ima prednost od oko 20 odsto u odnosu na Mesu.

MOGU LI SRBI IZ TRI DRŽAVE DA ODLUČE IZBORE U AMERICI, TRAMP SE UZDA U NIH?! Nema nas mnogo, ali bi mogli da srušimo Bajdena!

Za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora potrebno je da kandidat osvoji više od 50 odsto glasova ili više od 40 odsto, pod uslovom da ima prednost veću od 10 odsto u odnosu na drugoplasiranog.

Arse: Mislim da narod Bolivije želi
da nastavi putem na kojem smo išli

- Mislim da narod Bolivije želi da nastavi putem na kojem smo išli", rekao je Arse, okružen malom grupom pristalica, od kojih su neki bili u tradicionalnoj domorodačkoj odeći.

Novoizabrani predsednik je bio Moralesov ministar ekonomije duže od 10 godina. U tom periodu je zabeležen skok ekonomskog rasta i znatno smanjenje siromaštva u zemlji.

Sada će imati težak zadatak da ponovi taj uspeh, za koji je delom bio zaslužan skok cena minerala koje Bolivija izvozi.

Foto: Informer DN

Cene minerala su u međuvremene opale, a pandemija koronavirusa pogodila je siromašnu Boliviju teže nego gotovo bilo koju drugu zemlju, gledano po glavi stanovnika. Od 11,6 miliona stanovnika Bolivije, od posledica zaraze koronavirusom umrlo je oko 8.400 ljudi.

Arse, ekonomista obrazovan u Velikoj Britaniji, suočiće se i sa izazovom izlaska iz senke svog bivšeg šefa Moralesa, čija podrška mu je znatno pomogla na izborima.

Privremena vlada Žanin Anjes trudila se da napravi zaokret udesno od mnogih Moralesovih politika i da udalji zemlju od saveza sa drugim levičarskim vladama.

RUSIJA ZAPRETILA PRIŠTINI, BIĆETE ISKLJUČENI! Oštro upozorenje ruskog ambasadora u UN predstavnici lažne države! MORA DA SE ZNA RED, NISTE VI SRBIJA!

Moralesu su nove vlasti zabranile učešće na jučerašnjim izborima, kao i na izborima za Kongres. U slučaju povratka u zemlju pretilo mu je hapšenje po optužbi za terorizam.

Morales zove na pomirenje

On je danas u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, rekao da planira da se vrati u Boliviju, ali nije naveo kada.

Kao i Arse, Morales je danas zauzeo pomirljiv ton i pozvao na "pomirenje za rekonstrukciju", navodeći da on i njegovi saborci "nisu osvetoljubivi".

Odbio je da kaže da li će imati neku ulogu u novoj vladi, ali retko ko veruje da će Morales, prvi domorodački predsednik Bolivije, mirno stajati po strani.

Foto: Tanjug/AP

Morales je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo 10. novembra 2019. nakon što su mu policija i vojska otkazale podršku posle masovnih protesta građana na kojima je poginulo najmanje 36 osoba.

Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima 20. oktobra, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

Morales je negirao da je prošle godine bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti nazivao je pučem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija