• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.11.2020

14:56

EVO KAKO AMERIČKA VAKCINA FUNKCIONIŠE! Nakon obaveštenja o 90% uspešnosti cepiva OGLASIO SE I TRAMP!

Vesti

EVO KAKO AMERIČKA VAKCINA FUNKCIONIŠE! Nakon obaveštenja o 90% uspešnosti cepiva OGLASIO SE I TRAMP!

Podeli vest

"Sjajna vest", objavio je na svom Tviter nalogu američki predsednik Donald Tramp povodom današnjeg saopštenja kompanije Pfizer da njihova eksperimentalna vakcina protiv Kovida-19, prema preliminarnim analizama, ima efikasna preko 90 posto u sprečavanju korone

Nemački farmaceutski koncer "Bionteh" je najavio da će zajedno sa "Pfizerom", najverovatnije iduće nedelje, zatražiti dozvolu nadležne američke institucije za lekove (FDA).

BBC podseća da su SAD najteže pogođene epidemijom korona virusa sa skoro 10 miliona do sada potvrđenih slučajeva i 237.000 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden ranije je najavio je da će borba protiv pandemije korona virusa biti u vrhu agende njegove buduće administracije.

 

 

Kako funkcioniše vakcina

U finalnoj fazi ispitivanja širom sveta je desetak vakcina, ali vakcina Fajzer/BioNte je prva koja daje rezultate.

Ona koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem, preneo je BBC.

Prethodna ispitivanja pokazala su da vakcina vežba telo da stvara antitela i drugi deo imunološkog sistema koji se naziva T-ćelije za borbu protiv korona virusa.

 

 

Potrebne su dve doze u razmaku od tri nedelje.

Ispitivanja pokazuju da se 90 odsto zaštite postiže sedam dana nakon primanja druge doze.

Kompanije navode da će do treće nedelje novembra imati dovoljno podataka o bezbednosti da svoju vakcinu odnesu regulatornim telima.

Do tada države ne mogu da započnu kampanje vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija