• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/

10.11.2020

18:46

JEREVAN KLJUČA! PAŠINJAN PRETI, ALI BI SPAS MOGAO DA TRAŽI U AMBASADI SAD?! Jermeni se ne mire sa kapitulacijim, za sve krive premijera koga su im nametnuli Ameri!

Vesti

JEREVAN KLJUČA! PAŠINJAN PRETI, ALI BI SPAS MOGAO DA TRAŽI U AMBASADI SAD?! Jermeni se ne mire sa kapitulacijim, za sve krive premijera koga su im nametnuli Ameri!

Podeli vest

Jermenija je izgubila drugi rat za Karabah, a moguće je da će joj taj poraz pomoći da se oslobodi posledica obojene revolucije preko koje su joj Amerikanci nametnuli Nikola Pašinjana i njegov režim. Nemiri u Jerevanu još traju i nejasno je kako će se završiti. I po Pašinjana personalno i po kurs koji je zemlju doveo do poraza, a Jermene doveo da ivice novih političkih obračuna na ulici

Svestan da može doći u situaciju da spas traži u voljenoj američkoj ambasadi, ili u bekstvu iz zemlje, Pašinjan je izjavio da je jermenska vojska insistirala na potpisivanju sporazuma o okončanju rata u Karabahu, pošto je njen „resurs bio iscrpljen" pa je imala probleme sa mobilizacijom za nastavak rata.

Pašinjan je dodatno naglasio:

- Vojska je rekla da moramo da stanemo. Vojska nije bila spremna za vođenje neprijateljstava. Vojni resurs nije bio u svemu efikasan. Oni koji su se borili na prvim linijama fronta nisu imali zamenu. Na liniji fronta bilo je ljudi koji nisu smenjeni mesec i po 30 uzastopnih dana.
       
Zato su, dodao je, rukovodstva Jermenije i Karabaha odlučila da okončaju rat jer bi, u suprotnom, posledice bile mnogo teže.
       
Pašinjan je priznao da je rat za Karabah mogao da bude izbegnut da su Jerevan i Stepanakert pristali da Azerbejdžanu prepuste pet regija oko Karabaha koje su činile tampon-pojas oko te samoproglašene države.

Politički analitičar iz Jerevana Aleksandar Iskandarjan ocenio je da Pašinjan ima sreće što protestni pokret još nije dovoljno organizovan, ali da se vrenje i turbulencije neće zaustaviti.

NEŠTO SE DEŠAVA, Tramp se upravo oglasio, SAMO TRI REČI... ŠOKANTAN PREOKRET na pomolu?!

Iskanderjan, koji je direktor Kavkaskog instituta, posebno ukazuje:
       
- Ulazak ruskih mirovnjaka u zonu sukoba daće garancije za sprovođenje sporazuma. Azerbejdžan je izgubio veliki deo vojske, a njeno napredovanje poslednjih dana bilo usporeno.

Simonjan nazvala Pašinjana izdajnikom

Glavna urednica ruske globalne televizije RT Margarita Simonjan oštro je kritikovala sunarodnike koji za sve što se dogodilo sa Karabahom napadaju Rusiju:
       
- Svaki Jermenin koji sada kritikuje Rusiju trebalo bi da sam sebi odseče prljavi jezik. Građani Jermenije za sudbinu Karabaha mogu samo sebe da kritikuju. A i za dovođenje na vlast nacionalnog izdajnika koji je, posvađavši se sa jedinim istorijskim braniocem jermenskog naroda, stvorio preduslove za ovaj rat i poraz. Gde su mu sada njegov Soroš, Stejt departman, Pentagon, Makron i ostali? Svi oni ne mogu ni na karti sveta vas pronađu!

Još je naglasila i da bi svaki Jermen trebalo da razume glavno: "da nije Rusije - čitav Karabah je mogao da bude izgubljen već sledeće nedelje!"

Jedan od najpoznatijih moskovskih Jermena - docent na Finansijskom fakultetu Gevorg Mirzajan - samo na rečima nije oštar koliko i Simonjan:
       
- Ovo što se dogodilo je gotovo potpuna kapitulacija Jerevana. Za nju je isključivi krivac sama Jermenija. Budimo otvoreni, o mogućem „velikom dilu" između Bakua i Jerevana uz posredovanje Moskve i Ankare govorkalo se poslednjih dana. Dokument je zapravo bio u fazi odobrenja i generalno je bio od velike koristi za Jerevan. Ovo što je na kraju predstavljeno javnosti razlikuje se od prvobitnog plana u nekoliko važnih tačaka.
       
- Azerbejdžan je trebalo da povrati  svih sedam regiona oko Karabaha (osim malog Lačinskog koridora), a da ruske mirovne trupe budu raspoređene na teritoriji Karabaha. Predlog je bio i da se preko teritorije Jermenije izgradi koridor između Azerbejdžana i njegove  eklave Nahičevan. Rezultat bi bio: Baku vraća značajne teritorije, a Jermeni dobijaju faktičku nezavisnost Karabaha".

KARDINAL IZOPŠTEN IZ REDA SVEŠTENIKA! Bivši papa bio upozoren na nasilnog nadbiskupa!

Sada Baku, naglašava Mirzajan, ima šansu ne samo da zadrži Šuši i deo juga Karabaha, već i celu njegovu teritoriju, jer će mandat ruskih mirovnih snaga ograničen na pet godina, a trebalo je da bude stalan.

       
Mirzajan je dodatno objasnio:
       
- Baku je dobio priliku da u Šuši dovede i „turske mirovnjake", a i da ih postavi duž Lačinskog koridora koji spaja Karabah i Jermenije.  Najneprijatnije za jermensku stranu je, međutim, to što je imala priliku da spreči potpisivanje ovog sporazuma. Pašinjan je mogao i da pošaljnj jedinice jermenske armije u Karabah i da najmoćnijim njenim oružjima udari po azerbejdžanskoj infrastrukturi. Međutim, Pašinjan to nije učinio. A uradio je mnogo drugih stvari, koje su osigurale pobedu Azerbejdžana. Pašinjan je zakomplikovao odnose sa Moskvom i ceo dosadašnji mandat koristio za bavljenje golim populizmom umesto da jača odbranu Karabaha. Sada još - umesto da podnese ostavku - preti kažnjavanjem svih koji su protiv njega ustali i izvođenjem na mitinge svojih pristalica. On čak može početi da Rusiju optužuje za poraz".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija