• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.11.2020

16:01

USISIVAČI MOGU DA VAS PRISLUŠKUJU! Nekada nisu bili tako "pametni", danas mogu da ZNAJU SVE O VAMA!

Vesti

USISIVAČI MOGU DA VAS PRISLUŠKUJU! Nekada nisu bili tako "pametni", danas mogu da ZNAJU SVE O VAMA!

Podeli vest

Kad su se pametni usisavači pojavili na tržištu bili su revolucionarni. Ideja da neko obavlja kućne poslove umesto vas, mnogima se odmah svidela. Međutim, na početku nisu bili preterano pametni, ni efikasni, ali je danas situacija drugačija

Većina modela povezuje se sa internetom, možete njima da upravljate pomoću aplikacije sa svog telefona, skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gde i kada da počiste, prenosi portal Zimo.

Ipak, sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijima na sajber napade. Da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Merilend.

Istraživači su prikupljali podatke iz laserskog navigacionog sistema usisavača (to je onaj sistem koji im govori gde se nalaze u prostoriji i sprečava da se zalete i udare u stvari).

 

 

Podatke su analizirali, i uspeli su, uz pomoć nekoliko različitih tehnika, da dođu do snimka razgovora i TV programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.
Ovo istraživanje pokazalio je da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera meri različite udaljenosti oko uređaja), može biti hakovan i korišćen za prikupljanje audio zapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

Dakle, vaš robot usisavač mogao bi da vas prisluškuje, a da vi toga niste ni svesni. Naime, većina tih pametnih usisavača mape po kojima se kreće skladišti u "klaud", što ih čini ranjivim na sajber napade, a samim tim je i vaša bezbednost ugrožena. 

Takođe, zbog činjenice da ljudi zbog čitave situacije rade uglavnom od kuće, ovi usisivači mogu da postanu veom aefikasno sredstvo, kako za idustrijsku špijunažu, tako i za krađu osetljivih privatnih podataka, poput bankovnih.

Za svaki slučaj, najbolje bi bilo da poverljive razgovore vodite u prostorijama gde nema pametnih usisivača, dodaje portal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija