• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.12.2020

09:54

SLAVNI HEMIČAR BIO JEDAN OD VODEĆIH RUSKIH ŠPIJUNA! Isplivali šokantni detalji o velikom Mendeljejevu!

Vesti

SLAVNI HEMIČAR BIO JEDAN OD VODEĆIH RUSKIH ŠPIJUNA! Isplivali šokantni detalji o velikom Mendeljejevu!

Podeli vest

Veliki hemičar Dmitrij Mendeljejev bio je jedan od najpoznatijih agenata ruske obaveštajne službe u 19. veku, rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske spoljno-obaveštajne službe, u intervjuu za list "Istorik“, čiji je decembarski broj posvećen predstojećoj 100-godišnjici ruske obaveštajne službe

Nariškin je primetio da su pre formiranja ruske spoljne obaveštajne službe kao posebne profesionalne strukture ljudi različitih zanimanja i profesija bili uključeni u dobijanje potrebnih informacija.

- Reći ću nekoliko najpoznatijih imena: to su prvi predsednik Carskog ruskog istorijskog društva, princ Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževalski i pisac i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni manje-više bavili obaveštajnim aktivnostima, političkim i vojno-strateškim obaveštajnim podacima - rekao je Nariškin.

I druge istaknute ličnosti bile su agenti domaće obaveštajne službe. Članovi Velike ambasade Petra Velikog su se, boraveći u drugim zemljama, bavili ne samo političkom, već, moglo bi se reći, naučno-tehničkom inteligencijom, istražujući najnovija dostignuća nauke i tehnologije stranih država i njene implementacije u Rusiji, primetio je Nariškin.

Foto: Wikipedia

Mendeljejev je svojevremeno dobio informacije potrebne za organizaciju sigurne proizvodnje bezdimnog baruta na bazi piroksilina u Rusiji. Prednosti ovog baruta bile su u tome što se njegovom upotrebom povećao domet gađanja i tačnost. Francuzi su prvi izmislili piroksilin u prahu, ali oni nisu želeli ni sa kim da podele svoje znanje.

U Rusiji je krajem 1880-ih u fabrici Ohtenski u Sankt Peterburgu organizovana proizvodnja bezdimnog baruta piroksilina za novu trocevnu pušku i poljski top. Međutim, bilo je potrebno proizvesti takav barut koji bi se koristio za puške bilo kog kalibra, a u početku to nije bilo moguće. Bilo je mnogo problema i čak je došlo do eksplozije piroksilinske sušare.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse, Mendeljejev je poslat u Francusku po uputstvima ruskog Ministarstva rata 1890. godine.

Putovanje je zvanično bilo čisto naučne prirode. U Francuskoj je Mendeljejev koristio prijateljstvo sa lokalnim hemičarima. Uspeo je da se informiše o tome kako su Francuzi prevazišli greške u proizvodnji bezdimnog baruta. Dobijene informacije su zatim primenjene u proizvodnji ove supstance u Rusiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

IDETE KLIZAVIM PUTEM! Rusija upozorava Nemačku zbog Navaljnog!
Planeta

IDETE KLIZAVIM PUTEM! Rusija upozorava Nemačku zbog Navaljnog!

Nemačka vlada krenula je klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja, zapetljavajući svojim odgovorima situaciju u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je stalni predsednik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.

02.12.2020

08:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija