• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.12.2020

18:05

SZO I ITALIJA ZATAŠKALI IZVEŠTAJ O KORONI?! Odgovor zdravstvenih službi na pandemiju bio IMPROVIZOVAN I HAOTIČAN!

Vesti

SZO I ITALIJA ZATAŠKALI IZVEŠTAJ O KORONI?! Odgovor zdravstvenih službi na pandemiju bio IMPROVIZOVAN I HAOTIČAN!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je optužena da je bila deo zavere sa italijanskim ministarstvom zdravlja na uklanjanju izveštaja koji otkriva loše upravljanje zemljom na početku pandemije koronavirusa, preneo je Gardijan

Italija je bila prva evropska zemlja čiji je stanovništvo bilo na masovnom udaru pandemije, a izveštaj SZO, naučnik Frančesko Zambon i deset kolega iz Evrope platila je kuvajtska vlada s ciljem da im dostave zveštaje o tome koje će još zemlje bti snažno pogođene korona virusom, dodaje britanski list.

Izveštaj SZO pod nazivom "Italijin prvi odogovor na Kovid-19", koji se pojavio na njihovom sajtu 13. maja uklonjen je sledećeg dana, a prvi put je objavljen u Gardijanu u avgustu.

Na 102 stranice se navodi da italijanski plan o pandemiji nije bio ažuriran još od 2006. godine, pa je zbog nepripremljenosti prvi odgovor zdravstvene službe na udar korona virusa bio improvizovan i haotičan. Kako se navodi, bilo je potrebno vreme da formalni vodič u pandemiju bude dostupan.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Dokument SZO je navodno uklonjen na zahtev Ranijerija Guere, asistenta generalnog direktora za strateške inicijative u SZO.

Guera je bio direktor za prevenciju bolesti u okviru italijanskog ministarstva zdravlja između 2014. i 2017. godine i bio je odgovoran za ažuriranje plana za pandemiju prema novim uputstvima SZO i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija