• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.12.2020

18:49

ZAPAD UDARIO NA ORBANA! Presuda protiv Mađarske zbog pritvaranja migranata na granici sa Srbijom

Vesti

ZAPAD UDARIO NA ORBANA! Presuda protiv Mađarske zbog pritvaranja migranata na granici sa Srbijom

Podeli vest

Evropski sud pravde saopštio je da je Mađarska prekršila zakone EU namenjene zaštiti osetljivih grupa migranata i izbeglica time što ih je, kako je navedeno, sprečila da ostvare svoje pravo da se prijave za azil i tako što ih je nezakonito pritvarala u tranzitne zone na granici sa Srbijom.

- Sud smatra da Mađarska nije ispunila svoju obavezu da obezbedi efikasan pristup postupku za odobravanje međunarodne zaštite - navodi se u sapštenju najvišeg suda EU.

Sud je odbacio stav mađarske vlade da migraciona kriza, tokom koje je više miliona ljudi pobeglo s Bliskog istoka i severne Afrike i uputilo se ka Evropi, predstavlja opravdanje za kršenje pravila EU u ime očuvanja javnog poretka.

Sud je utvrdio da je Mađarska pogrešila time što je prisilno, uz pomoć policije, proterala osobe koje nisudržavljani EU u Srbiju, navodeći da nisu poštovana pravila i garancije EU koje imaju za cilj da takve deportacije učine humanijim. 

Sud tvrdi da je kopnena granica Srbije lišena bilo kakve infrastrukture, te navodi da Mađarska nije poštovala pravo migranata da se prijave za azil ili da ostanu u zemlji ograničen period vremena, čak i nakon što im je odbijen zahtev za azil.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga odbacila je presudu MSP navodeći da će Mađarska nastaviti da štiti granice Mađarske i Evrope i da će učiniti sve da spreči formiranje međunarodnih migrantskih koridora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija