• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.12.2020

09:19

ŠEST STVARI O NOVOM SOJU KORONAVIRUSA KOJI JE UPLAŠIO EVROPU! Neke od njih su ZASITA ZABRINJAVAJUĆE!

Vesti

ŠEST STVARI O NOVOM SOJU KORONAVIRUSA KOJI JE UPLAŠIO EVROPU! Neke od njih su ZASITA ZABRINJAVAJUĆE!

Podeli vest

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje uplašilo je brojne zemlje Evrope

Taman kada je početak vakcinacije u nekoliko zemalja uneo dozu optimizma u pandemijsku svakodnevicu, na jugu Engleske je otkrivena nova varijanta koronavirusa koja je zabrinula javnost, a jedan deo Engleza i za Božić vratila pod strogi "lokdaun". Istraživanja su tek u povoju, ali se dosta toga o novom soju virusa već zna.

Neobično velika i značajna mutacija

Nova varijanta koronavirusa nastala je mutacijom, što je normalan životni tok jednog virusa.

Koronavirus je tokom godine već puno puta mutirao, pa ovo nije prva promena koja je primećena. Virus koji je prvobitno otkriven u Vuhanu nije identičan većini virusu kojim su trenutno zaraženi ljudi u različitim delovima sveta.

Soj otkriven u Engleskoj zabrinuo je stručnjake i javnost jer je neobično mnogo i značajno mutirao.

Analize su pokazale da ova varijanta sadrži 23 različite genetske promene, od kojih su mnoge povezane sa proteinom koji je odgovoran za vezivanje virusa i funkcioniše kao ključ za ljudsku ćeliju, zbog čega je novi soj zarazniji od prethodnih.

Koliko brzo se širi?

Novi soj koronavirusa je prvi put otkriven u Londonu i Kentu sredinom septembra, a veoma brzo je postao dominantan u tim delovima Engleske.

Već u novembru je za četvrtinu zaraženih u Londonu bila odgovorna nova varijanta virusa, a sredinom decembra za dve trećine.

Istraživanja su još uvek u toku, ali je britanski premijer Boris Džonson na konferenciji za štampu rekao da se novi soj virusa širi i do 70 odsto brže.

Koliko daleko se proširio?

Neki smatraju da je novi soj nastao kod pacijenata u Velikoj Britaniji, a drugi da je stigao iz zemalja sa nižom sposobnošću praćenja mutacija.

Nova varijanta se može pronaći širom Ujedinjenog Kraljevstva, osim u Severnoj Irskoj, ali je daleko najzastupljenija u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Stručnjaci svakao veruju da je novi soj već prisutan i u drugim državama. Podaci pokazuju da su u Danskoj, Australiji i Holandiji registrovani slučajevi uvezeni iz Britanije.

Foto: Tanjug/AP

London
Nema dokaza da je smrtonosniji

Za sada nema dokaza da novi soj virusa izaziva težu kliničku sliku ili da je smrtonosniji od prethodnih.

Ipak, već to što se veoma brzo širi dovoljno je veliki problem jer što je više zaraženih, više je pacijenata koji će razviti težu kliničku sliku, pa i umreti od posledica infekcije.

U područjima gde je registrovan novi soj virusa već je značajno porastao i broj hospitalizovanih, što opterećuje zdravstveni sistem.

Na putu za bekstvo od vakcine

Britanski stručnjaci smatraju da će postojeće vakcine biti efikasne i protiv nove varijante virusa, ali upozoravaju da bi slične mutacije mogle napraviti problem u budućnosti.

Foto: Tanjug/AP/Fotoilustracija

Vakcine podstiču imunološki sistem da napadne nekoliko različitih delova virusa, pa iako je neki od njih mutirao, vakcine bi i dalje trebale da deluju.

Ipak, nova otkrića pokazuju da se virus uspešno prilagođava i da je "na putu za bekstvo od vakcine".

Pokvario Englezima Božić

Zbog značajnog porastva broja zaraženih novom varijantom virusa, britanski premijer Boris Džonson je bio pronuđen da promeni plan i deo Engleske i za Božić vrati pod strogi "lokdaun".

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

"Kada virus promeni način na koji napada, moramo promeniti i način na koji se branimo", istakao je Džonson na konferenciji za novinare.

Neke države su već obustavile vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija