• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Live Science

24.12.2020

07:10

TAJNA CRNE MRLJE! KADA SU GA NAŠLI SMRZNUTOG, PORED NJEGA JE BILA SVESKA SA OVIM ZNAKOM! Sto godina su mozgali, a onda je počelo da se odmotava!

Vesti

TAJNA CRNE MRLJE! KADA SU GA NAŠLI SMRZNUTOG, PORED NJEGA JE BILA SVESKA SA OVIM ZNAKOM! Sto godina su mozgali, a onda je počelo da se odmotava!

Podeli vest

Jorgen Bronlund bio je deo tročlanog tima danske ekspedicije na severoistočnoj obali Grenlanda, od 1906. do 1908. godine, koju je vodio danski etnolog Ludvig Milius-Erihsen

Bronlund je umro od smrzavanja i gladi u novembru 1907. godine i bio je poslednji iz tima koji je preminuo, a jedini čije je telo ikada pronađeno. Svoj poslednje misli beležio je u dnevnik, a na njegovoj poslednjoj strani pronađena je misteriozna mrlja.

Nakon što su dvojica njegovih kolega umrla, on je uspeo da stigne do zaklonjene pećine.

- Stigao sam do ovog mestai i ne mogu dalje zbog smrznutih stopala i mraka. Tela ostalih su usred fjorda - navodi se u sumornom poslednjem zapisu dnevnika, Njegovo telo je nađeno 1908 i sahranjen je na mestu smrti, a dnevnik je dodat kolekciji u Kraljevskoj biblioteci u Kopenhagenu.

Na poslednjoj stranici dnevnika nalazila se „crna tačka“, a tajanstveni znak je bio toliko intrigantan da ga je neimenovani istraživač 1993. godine, bez prethodnog odobrenja, tajno uklonio radi analize. Ovo je potvrdio Kar Lund Rasmusen, glavni autor studije koja je otkrila istinu o misterioznoj fleki, piše Live Science.

 

Foto: Pixabay

Grenland

10 ISTORIJSKIH MISTERIJA KOJE NIKAD NEĆE BITI REŠENE! Stotinama godina naučnici se trude, ali sve je uzalud!

U to vreme stručnjaci iz Jedinice za prirodne nauke Nacionalnog muzeja nisu mogli da utvrde hemijski sastav tačke, ali je to urađeno u novoj studiji gde su korišćenje tehnike nedostupne tokom devedesetih godina prošlog veka.

- Zajedno sa ugljenikom, istraživači su otkrili kalcijum, titanijum i cink. Ali se to nije podudaralo sa sastavom bilo koje kamene formacije na severoistoku Grenlanda - rekao je Rasmusen. Daljom analizom rešena je zagonetka, identifikujući minerale kalcit, rutil i cinkit. Ovi minerali su korišćeni kao punila u proizvodnji gume, što sugeriše da je crna tačka bio trag izgorele gume. To je verovatno nastalo iz ugljenisane zaptivke na gorioniku, koju je Bronlund pokušavao da zapali, navodi se u studiji.

Istraživači su takođe otkrili tri grupe organskih jedinjenja: lipidi - poput biljnog ulja, životinjske masti i ulja ribe ili kita - nafta i ljudske fekalne materije. U ovako očajnom stanju, Bronlund je možda pokušao da zapali sopstveni izmet da bi se ugrejao.

- U to vreme, Bronlund je gladovao nedeljama, bio je umoran i smrzavao se - napisali su naučnici. 

- Verovatno su mu se ruke tresle kada je šibice iz skladišta koristio za zagrevanje ili paljenje gorionika u maloj pećini - naglašava se.

Za takve gorionike se koristio alkohol za zagrevanje pre nego što bi bile upaljene, ali ga on nije imao. Bronlund je verovatno ostavio trag na svojoj stranici dnevnika nakon što je pokušao - a verovatno i nije uspeo - da zagreje gorionik bilo čime što je mogao da nađe, a prisustvo fekalija u znaku govori o groznim okolnostima tokom njegovih „poslednjih mračnih dana", objavili su autori studije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija