• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2021

11:05

BAJDEN IMA MAJORA I ŠAMPIONA, OBAMA BOA I SANIJA, A ON NIKOGA! Pogodite ko je prekinuo tradiciju kućnih ljubimaca u Beloj kući!

Vesti

BAJDEN IMA MAJORA I ŠAMPIONA, OBAMA BOA I SANIJA, A ON NIKOGA! Pogodite ko je prekinuo tradiciju kućnih ljubimaca u Beloj kući!

Podeli vest

Dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću biće nastavljena višedecenijska tradicija da zajedno sa predsednicima u njoj borave i kućni ljubimci.

Donald Tramp bio je prvi američki predsednik posle više od 100 godina koji nije poveo sa sobom nekog ljubimca. Bajdenu će u raskošnoj rezidenciji od januara društvo praviti dva nemačka ovčara - Šampion i Major.

Ovi psi već imaju armiju obožavalaca na društvenim mrežama. Bajden je Šampiona dobio kao štene kad je izabran za potpredsednika 2008.godine, a to je bio poklon njegova supruga Džil koja mu je obećala novog ljubimca posle izbora.

Ime, su Šampion su mu odabrali Bajdenovi unuci, prenosi Politi., a ono ima i emotivni značaj. Naime, tokom govora u kampanji za izbore 2008, prisetio se da mu je otac govorio: "Šampione, kad god te sruše, ustani!".

Majora su hranili, a kasnije i usvojili 2018. iz društva Delaver hjuman. Na Instagramu je Bajden tokom kampanje objavio video snimak Majora uz komentar: "Nema teških dana u trci kad me motiviše Major".

Psi Bo i Sani boravili su u predsedničkoj rezidenciji tokom mandata Baraka Obame. Kada je objavio pobedu Obama je rekao kćerkama: "Zaslužile ste novog ljubimca koji će poći sa nama u Belu kuću".

Obamina deca su dobila Boa na poklon od senatora Teda Kenedija 2009, a Sani im se pridružio u avgustu 2013. Bo i Sani su postali veoma poznati, čak su pomagali i u zvaničnim dužnostima.Baraka Obame. Bil Klinton je imao čokoladnog labradora Badija i mačku Soks dok je bio na čelu Amerike.

Često su se svađali i "Njujork zajms" ih je u šali zvao neprijateljima. Klinton je 2000. novinarima rekao da Badi nekad zaspi pored njega i njegove supruge.

"On mi je pravi prijatelj", rekao je on, dok je Hilari Klinton čak pisala knjigu o ljubimcima - Dragi Soks, dragi Badi - u kojoj su pisma dece i njihove svađe i navike. Džordž V. Buš je tokom boravka u Beloj kući imao dva škotska terijera - Gospodu Bazli i Barnija.

Psi su se pojavili i u promotivnom videu Bele kuće. Buš je Gospođu Bazli nazvao "izvorom radosti", a sa Barnijem je delio ljubav prema prirodi. Ljubimac predsednika Lindona Džonsona bio je mešanac terijer po imenu Juki.

Jukija je na benzinskoj stanici pronašla Džonsonova kćerka Lusi na Dan zahvalnosti 1966. u njihovom rodnom Teksasu, podaci su Predsednickog muzeja ljubimaca, koji čuva uspomene na životinje koje su živele u Beloj kući.

Lusi je psa poklonila ocu za rođendan naredne godine. Sve su radili zajedno - provodili vreme na sastancima kabineta i išli na bazen, preneo je BBC. Među najpoznatijim životinjama u Beloj kući bio je škotski terijer Frenklina Ruzvelta - Fala.

Dobio ga je od rođake 1940. godine. Fala je svakog jutra dobijao kosku za doručak i čak mu je bila potrebna i sekretarica da odgovara na pisma, podaci su muzeja. Predsednik mu je lično napravio tortu za rođendan.

Fala je učestvovao i u vrlo zapaženoj predsedničkoj kampanji 1942. godine. O Fali su snimljeni filmovi, a pas se pamti i po fotografiji gde stoji pored statue Frenklina Ruzvelta u Memorijalnom centru u Vašingtonu.

Nisu samo macke i psi ti koji su nosili cenjenu titulu "prvog ljubimca". Bilo je i ptica, hrčaka, pa čak i ponija. Lindon Džonson poklonio je ponija Makaronija kćerki Džona F. Kenedija, Karolini.

Poni je obično bio u ergeli u Virdžiniji, ali je često dolazio u Belu kuću, gde su ga slikali kako trčkara oko terena.

Kada je Džeki Kenedi vodila kraljicu Irana u obilazak, Makaroni je gurnuo kraljicu Farah u očiglednom pokušaju da pojede narcise koje je nosila, podaci su muzeja.

Poput ostalih predsedničkih ljubimaca i Makaroni je bio vrlo slavan, dobijao je pisma od obožavalaca i čak se pojavio na naslovnici casopisa "Lajf".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija