• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2021

10:05

DAN "D" ZA AMERIKU! U Džordžiji se danas odlučuje ko će kontrolisati Senat!

Vesti

DAN "D" ZA AMERIKU! U Džordžiji se danas odlučuje ko će kontrolisati Senat!

Podeli vest

Izabrani predsednik Džo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije

Ako demokrate osvoje oba mesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su većina trenutno republikanci.

Ulozi su veliki jer će kontrola nad Senatom značiti i koliko lako će izabrani predsednik Džo Bajden moći da sprovodi svoju agendu, pošto je Predstavnički dom Kongresa već demokratski, piše Glas Amerike.

Bajden je održao auto-miting na parkingu u Atlanti i poručio glasačima da svojim izborom sada ne određuju samo kurs za naredne četiri godine, već za sledeću generaciju.

Građani u Džordžiji su na predsedničkim izborima glasali u rekordnom broju i pomogli Bajdenu da pobedi, uz malu razliku u glasovima.

Tramp je u ponedeljak održao miting u Daltonu, na severu države, i ponovio da izborni zvaničnici u Džordžiji nisu hteli da izmene rezultat izbora, za koji Tramp tvrdi da nije validan.

- Nema šanse da smo izgubili u Džordžiji - Tramp je rekao svojim pristalicama.



- Demokrate hoće da preotmu Belu kuću, ne smete im to dozvoliti. Ne smete im dozvoliti ni da pokradu Senat - kaže Tramp.

Nedavno je Vašington post objavio audio snimak na kojem se čuje kako Tramp od republikanskog državnog sekretar Džordžije Breta Rafenspregera traži da "nađe" još 11.780 glasova, za koliko je otprilike izbore u toj državi dobio Bajden.

Rafenspreger je to odbio uz obrazloženje da su glasovi u Džordžiji tri puta prebrojani, čak i ručno, i da je nesumnjiv pobednik demokrata.

Istraživanja pokazuju da su demokrate u blagoj prednosti, ali Džordžija je istorijski republikanska država. Bajden je zapravo prvi demokrata koji je tamo dobio predsedničke izbore od 1992. godine.

Očekuje se da izlaznost na ovim izborima bude izuzezno visoka, jer je tokom ranog glasanja izašlo već tri miliona ljudi. Ipak, glasovi se neće brojati dok se ne završe izbori u utorak, a rezultat se verovatno neće znati na izbornu noć.

Republikanci trenutno imaju 50 mesta u Senatu, demokrate 48. Ako dobiju oba mesta, rezultat će biti 50-50 i u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg Senatom, a to je u ovom slučaju potpredsednica SAD Kamala Haris.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija