• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2021

15:06

PROTESTI POKAZALI STEPEN RADIKALIZACIJE AMERIČKOG DRUŠTVA! Krstić: Tramp će od svega imati samo ŠTETU!

Vesti

PROTESTI POKAZALI STEPEN RADIKALIZACIJE AMERIČKOG DRUŠTVA! Krstić: Tramp će od svega imati samo ŠTETU!

Podeli vest

Jučerašnje demonstracije u SAD predstavljaju pokazatelj dokle se stiglo sa radikalizacijom amerčkog društva, kaže asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić, uz konstataciju da su one nanele najviše štete odlazečem predsedniku Donaldu Trampu

- Demonstracije govore da postoji kriza poverenja kod dela američke javnosti u ishod izbora pa i u sam politički sistem SAD - kaže Krstić za Tanjug i dodaje da Trampove pristalice i dalje smatraju da nije legitimno niti legalno da se računaju glasovi koji su pristigli nakon datuma izbora.

On, međutim, smatra da to nije pojava novijeg datuma u politici SAD, te podseća da ni prilikom prethodnih izbora nije postojalo potpuno poverenje u njihov ishod, tada od Demokrata.

- Oni su tada smatrali da se Rusija mešala u izbore i da su zapravo Rusi na neki način pokrali izbore. Oni, međutim, nisu sprečavali mirnu tranziciju vlasti sa Baraka Obame na Donalda Trampa - podsetio je Krstić.

Foto: Printskrin video

Podseća da je i pre četiri godine, kada je Tramp pobedio, bilo protesta, ali da nisu bili bili ni blizu kao ovi jučerašnji zato što niko nije upadao u vladine institucije i pokušavao da izvrši pritisak na primopredaju vlasti, što, primećujhe, jeste novitet i nezapamčeno je u političkoj istoriji SAD.

Međutim, kako kaže, i veliki broj republikanaca u SAD, koji su konzervativno opredeljeni, smatra da je upad u institucije nedopustiva stvar.

- Amerikanci se generalno zalažu za red i poredak i smatraju da je bilo kakav napad na institucije ili na policiju nedopustiv, tako da ovo što se dogodilo juče može biti problem za Trampa čak i kod jednog dela konzervativnih birača koji gledaju na ovo sa podozrenjem - kaže Krstić.

Na pitanje da li jučerašnje demonstracije govore da se nastavlja radikalizacija američkog društva, Krstić napominje da ona nije počela juče.

Foto: Tanjug/AP

- Jučerašnje demonstracije su bile pokazatelj dokle se stiglo sa radikalizacijom američkog društva. Ona će verovatno biti nastavljena, iako ne očekujem da bude nastavljena u narednim nedeljima u pogledu izbora, jer je Tramp rekao da će omogučiti mirnu tranziciju vlasti - navodi Krstić.

Dodaje da očekuje da će u narednom periodu Tramp kroz različite vrste aktivnosti nastaviti da gradi tesnu vezu sa tim jednim radikalizovanim delom američke desnice koja nije zadovoljna ovim što se dešava i da će to dovesti do neke vrste opstanka ovakvog ''plamena'' na konzervativnoj strani američkog spektra.

S druge strane, objašnjava Krstić, moguća je radikalizacija i na levici.

- Mogli smo to da vidimo u toku ove godine. I ANTIFA i razne druge organizacije koje su otišle dosta ulevo iskazale su svoj radikalni odnos i prema američkoj istoriji i prema američkoj politici tokom protesta koji su izbili nakon smrti Džordža Flojda - podseća Krstić i dodaje da je za očekivati da će polarizacija američkog društva biti nastavljena.

Naglašava da Tramp nije dugoročno dobio bilo kakvu korist ovim što se dogodilo juče u Vašingtonu.

Foto: Printskrin video

- Zapravo on je dobio samo štetu. Ovo što se dogodilo juče, iako su mu njegove pristalice pokazale koliko su mu verne, dovelo je do toga da se jedan deo senatora direktno ogradi od predsednika Trampa - kaže Krstić.

Senatori Tom Koton, Lindzi Gren i Ren Poli, objašnjava Krstić, koji su bili vrlo lojalni Trampu, rekli su da neće sprečiti da se izabere novi predsednik Džozef Bajden, jer smatraju da bi ukidanjee elektorskih glasova bilo suprotno Ustavu SAD.

- Tramp se sada distancirao od jednog broja Republikanaca koji su mu bili lojalni i to je nešto što je za njega dugoročno loše - kaže Krstić i smatra da je situacija dodatno postala tragična time što je život izgubilo četvoro ljudi.

- Iako je Tramp pozvao pristalice da se ponašaju mirno, on je ipak propustio da se ogradi i da ih pozove da se raziđu u samom startu, već je to učinio kasnije - podseća Krstić i dodaje da čak postoji mogućnost da se i čitava odgovornost za izgubljene živote prebaci na Trampa.

To je, zaključuje, loše po njegovu političku perspektivu, ali to ne znači da ga neće biti, naprotiv Tramp će, uveren je Krstić, nastaviti da bude vrlo aktivan politički akter u SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tvrtko

pre 3 godine

Izgleda da Amerika prvi put dobija opoziciju, do sada je imala dve partije pozicije...

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE TRAMPA!
Planeta

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE TRAMPA!

Iračko pravosuđe je danas izdalo nalog za hapšenje Donalda Trampa u vezi sa ubistvom iranskog generala Kasima Solejmanija i njegovog saradnika Abua Mahdija al-Muhandisa prošle godine, koje se dogodilo u blizini aerodroma u Bagdadu

07.01.2021

12:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija