• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.01.2021

13:43

SRBI, IMATE VIŠE MOGUĆNOSTI NEGO NEMCI! Jedna su od najvećih sila, a građani ne mogu da biraju vakcinu!

Vesti

SRBI, IMATE VIŠE MOGUĆNOSTI NEGO NEMCI! Jedna su od najvećih sila, a građani ne mogu da biraju vakcinu!

Podeli vest

Svako kome nemačka država ponudi vakcinisanje protiv kovid-19 za sada neće biti u mogućnosti da odabere vakcinu koju će primiti

Takav izbor nije moguće odobriti zbog trenutne oskudice, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan juče na digitalnoj diskusiji, kada su on i predsednik Instituta "Robert Koh" (RKI) odgovarali na pitanja u vezi vakcinacije.

Predsedavajući Stalne komisije za vakcinaciju Tomas Mertens rekao je da sudve vakcine kompanija Biontek-Fajzer i Moderna, koje su trenutno odobrene u EU, jednako efikasne i sigurne.

On je dodao da je sada prerano davati relevantne izjave za druge vakcine za koje postupak odobrenja još nije završen.

Špan je naveo da je do sada vakcinu protiv kovid-19 u Nemačkoj primilo preko pola miliona ljudi.

Time je počeo izlazak iz pandemije, dodao je Špan i istakao da ih je svakoga dana sve više, a i da su procedure sve bolje.

Nemački ministar zdravlja je, takođe, najavio da će prva isporuka vakcine Moderna stići u nemačke pokrajine u utorak, 12. januara.

Prema navodima Agencije za lekove EU (EMA), odobrenje za treću vakcinu britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneka će, takođe, uskoro biti moguće, navodi Špan.

Foto: Tanjug

Trenutno se u Nemačkoj vakcinišu starije osobe, stanovnici i zaposleni domova za starije i nemoćne osobe, kao i medicinsko osoblje s posebno visokim rizikom.

Nakon njih je na redu druga grupa, koja uključuje ljude između 75 i 79 godina.

Prema preporuci Komisije za vakcinaciju ažuriranoj u petak, učitelji i nastavnici pripadaju grupi s prioritetom broj četiri, dok zaposleni u maloprodaji i ljudi između 60 i 64 godine pripadaju grupi pet.

Srbi biraju vakcinu

I dok u Nemačkoj nemaju mogućnost izbora u Srbiji svi koji se prijave za vakcinaciju imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiraju dalje potrebe i sve te brojeve uključe u plan masovne vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 3 godine

pitanje je da li je to nesto s cime treba da se hvalimo.. primamo vakcine po tome koju zemlju volimo, prilicno glupo

Goranac

pre 3 godine

Hahahaha hahahaha hahahaha Severna Koreja Balkana

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija