• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

10.01.2021

21:17

BOING PLAĆA 2,5 MILIJARDE DOLARA KAZNE ZBOG PADA AVIONA 737 MAX, KADA JE POGINULO 346 LJUDI! Avio industrija više neće biti ista!

Vesti

BOING PLAĆA 2,5 MILIJARDE DOLARA KAZNE ZBOG PADA AVIONA 737 MAX, KADA JE POGINULO 346 LJUDI! Avio industrija više neće biti ista!

Podeli vest

Boing će platiti oko 2,5 milijarde dolara za rešavanje krivičnih prijava povezanih sa dve smrtonosne nesreće u kojima je učestvovao njegov avion 737 MAX. Istovrmeno, tereti se i za "zaveru u prevari"

Tragični padovi leta 610 kompanije Lion Air i leta 302 kompanije Etiopian Erlajns otkrili su prevaru i obmanjivanje ponašanja zaposlenih u jednom od vodećih svetskih proizvođača aviona, rekao je v.d. pomoćnika državnog tužioca Dekvid Barns.

Zaposleni u kompaniji Boing izabrali su put zarade umesto iskrenosti prikrivajući materijalne informacije Saveznoj upravi za vazduhoplovstvo u vezi sa radom aviona 737 MAX i angažujući se u nastojanju da prikriju svoju obmanu.

Odelenje je saopštilo da će masovno poravnanje obuhvatiti krivičnu kaznu u vrednosti od 243,6 miliona dolara, 1,77 milijardi dolara u isplati kupcima 737 MAX-a, kao i manji ulog od 500 miliona dolara u fond žrtava nesreće, koji će isplatiti porodicama putnika koji su stradali u dve nesreće. Isplate neće imati uticaja na tekuće građanske parnice protiv Boinga od strane rođaka žrtava nesreće, prema advokatima tužilaca, koji su primetili da će nagodba samo ojačati njihov slučaj.

NEMIRI U AMERICI TEK SLEDE, TEŠKO ĆE MOĆI DA SE OBUZDA BES NEZADOVOLJNIH, Bajden će pokušati vrati američko liderstvo u svetu, DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?!

Kompanija je takođe optužena za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, a Ministarstvo pravde je reklo da je Boing priznao da je obmanuo posmatrače FAA o ključnoj komponenti aviona koja je "uticala na sistem kontrole leta Boinga 737 MAX" i doprinela padovima.

- Obmanjujuće izjave, poluistine i propusti koje su zaposleni u Boingu preneli FAA ometali su vladinu sposobnost da osigura sigurnost javnosti pri letovima - rekla je Erin Nealy Cox američka tužiteljka za severni okrug Teksasa.

Dve fatalne nesreće 737 MAX - aviona kojim je upravljao Lion Air 2018. godine i drugi u vlasništvu Etiopian Erlajna godinu dana kasnije - ubile su ukupno 346 ljudi, obe su povezane sa neispravnostima sistema upravljanja avionom. Nesreće su dovele do toga da je MAX prizemljen u celom svetu više od godinu dana.

Foto: Reuters

U svojoj istrazi, savezni regulatori otkrili su da je Boing više puta lagao FAA monitore i svesno predao MAX na konačnu sertifikaciju čak i nakon što su zaključili da su neki od njegovih sigurnosnih softvera i delovi neispravni. Zbog toga ga je kompanija FAA početkom prošle godine novčano kaznila sa 5,4 miliona dolara, dok je MAX ponovo odobreno da leti u novembru na kraju duge istrage.

ALBANCI POSTAJU NATO PEŠADIJA, SRBIJO, UZBUNA! Učešće u vojnim misijama sa Amerima ohrabriće Prištinu silom krene na sever KiM i Preševsku dolinu!

Kompanija je priznala da je "počinila krivično delo i odrekla se prava na suđenje kao deo dogovora sa tužilaštvom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija