• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

21.01.2021

08:00

ZAUSTAVITE OVO! BIL GEJTS PLANIRA DA "PRAŠINOM" U ATMOSFERI BLOKIRA SVETLOST SUNCA! Nikad nismo bili u većoj opasnosti!

Vesti

ZAUSTAVITE OVO! BIL GEJTS PLANIRA DA "PRAŠINOM" U ATMOSFERI BLOKIRA SVETLOST SUNCA! Nikad nismo bili u većoj opasnosti!

Podeli vest

Osnivač Majkrosofta, milijarder Bil Gejts finansijski podržava razvoj tehnologije "zatamnjivanja" Sunca koja bi potencijalno mogla da odbije Sunčevu svetlost iz Zemljine atmosfere, što pokreće globalni efekat hlađenja

Eksperiment sa stratosferskim kontrolisanim perturbacijama (SCoPEx), koji su pokrenuli naučnici sa Harvardskog univerziteta, ima za cilj ispitivanje ovog rešenja prskanjem netoksične prašine kalcijum-karbonata (CaCO3) u atmosferu - aerosola koji odbija sunčeve zrake i koji može nadoknaditi efekte globalnog zagrevanja.

Široko istraživanje efikasnosti solarnog geoinžinjeringa godinama je u zastoju zbog kontroverzi. Protivnici veruju da takva nauka dolazi sa nepredvidivim rizicima, uključujući ekstremne promene vremenskih obrazaca koji se ne razlikuju od trendova zagrevanja kojima smo već svedoci.

Ekolozi se plaše da će dramatični pomak u strategiji ublažavanja biti tretiran kao zeleno svetlo za nastavak emisije gasova sa efektom staklene bašte sa malo ili nimalo promena u trenutnoj strukturi potrošnje i proizvodnje.

SCoPEx će ovo testirati ovog juna u blizini grada Kiruna u Švedskoj. Švedska svemirska korporacija složila da pomogne u lansiranju balona koji nosi naučnu opremu 20 kilometara u visinu. Lansiranje neće osloboditi stratosferske aerosole. Umesto toga, poslužiće kao test za manevrisanje balonom i ispitivanje komunikacionih i operativnih sistema. Ako uspe, ovo bi mogao biti korak ka drugoj eksperimentalnoj fazi koja bi ispuštala malu količinu CaCO3 prašine u atmosferu.

David Keit, profesor primenjene fizike i javne politike na Univerzitetu Harvard, upozorava na "mnogo stvarnih briga" geoinžinjeringa. Tačno je da niko ne zna šta će se dogoditi dok se CaCO3 ne oslobodi i potom prouči. Keit i njegove kolege naučnici iz SCoPEx-a objavili su 2017. godine rad u kojem sugerišu da bi prašina mogla stvarno dopuniti ozonski omotač reagujući sa molekulama koje uništavaju ozon. 

- Dalja istraživanja ove i sličnih metoda mogu dovesti do smanjenja rizika i poboljšane efikasnosti solarnih geoinžinjering metoda - pišu autori rada.

PRVI POTEZ PEKINGA NAKON ŠTO JE BAJDEN POLOŽIO ZAKLETVU! Sankcije za 27 američkih zvaničnika, UVREDILI SU KINESKI NAROD!

Tačna količina CaCO3 potrebna za hlađenje planete je nepoznata, a naučnici SCoPEx-a slično ne mogu da potvrde da li je to najbolji stratosferski aerosol za taj posao. Rana istraživanja sugerišu da supstanca ima "gotovo idealna optička svojstva" koja bi joj omogućila da apsorbuje daleko manje zračenja od sulfatnih aerosola, što uzrokuje znatno manje zagrevanje stratosfere.

To je svrha eksperimenta: kada se oslobodi sigurna, eksperimentalna količina CaCO3, balon će proleteti kroz to, uzorkujući atmosferske reakcije i beležeći rezultate. 

Protivnici ovog plana ističu da to postaje pretnja celom čovečanstvu. To je toliko važno pitanje za celi svet da o njemu ne bi trebalo dozvoliti ni jednoj zemlji da sama odlučuje, pa makar ona bila najveća i najsposobnija, a kamoli jednom pojedincu.

U današnjem svetu, navode oni, omogućeno je nekim pojedincima da steknu bogatstvo i moć koja premašuje i ono koje poseduju države. To planetu dovodi u ogromnu opasnost. 

(VIDEO) RUSKI PILOT ISMEJAO PONOS AMERIČKE AVIJACIJE! AKO F-35 NALETI NA SU-57... Suhoj će ga lako ubiti!

Sada jedan čovjek može odlučiti hoće li izazivati procese koji će ograničavati količinu Sunčeve svetlosti koja će doći na Zemlju. Šta ako on, recimo, bude toliko sebičan da tu količinu određuje onako kako to njemu godi, a ne većini flore i faune na Zemlji? 

Šta ako nije nenormalan, ili ako jednog dana postane nenormalan i odluči da uradi ono što je opasno za čovečanstvo? Ko je iznad njega ko bi ga mogao sprečiti u takvim postupcima, jer on je neprikosnoven u svojoj firmi koja ima moć veću od države?

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POZNATI MILIJARDER ZNA ŠTA SE SPREMA, NIJE SLUČAJNO REŠIO DA ULAZE BAŠ U OVAJ BIZNIS! Posle korone ništa neće biti isto, a ko bude imao zemlju...
Planeta

POZNATI MILIJARDER ZNA ŠTA SE SPREMA, NIJE SLUČAJNO REŠIO DA ULAZE BAŠ U OVAJ BIZNIS! Posle korone ništa neće biti isto, a ko bude imao zemlju...

Bil Gejts, četvrta najbogatija osoba na svetu i kako sam tvrdi štreber koji je poznat po svojim ranim veštinama programiranja, a ne po ljubavi prema otvorenom, tiho je ugrabio 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD-a - dovoljno da ga učini najvećim privatni vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Americi

16.01.2021

08:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija