• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mirrorr.co.uk

31.01.2021

08:00

PRE 4 GODINE BRITANCIMA JE REČENO DA NA LISTU STAVE "BOLEST X"! Ugledni epidemilog je sada otkrio šta se valjalo iza brda i ima važno upozorenje za sve!

Vesti

PRE 4 GODINE BRITANCIMA JE REČENO DA NA LISTU STAVE "BOLEST X"! Ugledni epidemilog je sada otkrio šta se valjalo iza brda i ima važno upozorenje za sve!

Podeli vest

Mark Vulhaus, britanski stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je da bi "odmah iza ugla" mogla da nas sačeka još jedna pandemija!

Vulhaus, profesor Epidemiologije zaraznih bolesti sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da su on i kolege 2017. godine dobili od Svetske zdravstvene organizacije preporuku da na svoju listu prioritetnih bolesti dodaju i "Bolest X".

Objasnio je: "Tada smo pomislili da bi mogla da sledi pandemija i da bi to mogao biti virus za koji još ne znamo. Iskreno rečeno, mislili smo da je to najizgledniji scenario."

Profesor Vulhaus je dodao da su na sastanku sledeće godine stručnjaci razmatrali koja bi to bolest mogla biti, a jedna od mogućnosti bio je i novi koronavirus povezan sa mersom ili sarsom.

"Ovaj novi korona virus je toliko usko povezan sa sarsom, tako da smo apsolutno pogodili kakva pretnja je u pitanju", rekao je prof. Vulhaus.

Na pitanje da li bi sledeća "Bolest X" mogla biti već "iza ugla", Vulhaus  je rekao "apsolutno“, ali da je nemoguće opreciznije prognozirati šta bi moglo biti u pitanju.

Profesor Žan Žak Majambe Tamfum, lekar koji je pomogao da se otkrije ebola, oglasio se istim alarmom o novim bolestima koje bi mogloe da se  pojave.

Foto: Pixabay

Upitan da li veruje da bi buduće pandemije mogle biti apokaliptičnije od kovid-19, rekao je:

"Da, tako mislim."

Profesor Vulhaus kaže da naučnici svake, ili svake druge godine, otkriju po jedan ili dva virusa koji su prenosivi na ljude.

"To će se i dalje dešavati", upozorio je Vulhaus.

Upitan da li je među kreatorima politike ima svesti od rizika pojave budućih pandemija, prof. Voulhaus kaže:

"Nisam siguran da se puno razmišlja o sledećoj pretnji, sada dok se svet potpuno koncentriše na suočavanje sa postojećom pandemijom, ali apsolutno se slažem da o tome treba više razmišljati."
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pop

pre 3 godine

Као што се види уместо рата на светком нивоу где би осим материјалне било и хуманитарне катастрофе а поред тога и дуге нетрпељивости међу народима и који су проузроковали тај исти рат и веома дуго би трајало обнављање порушеног, челници светски су се определили на ову врсту рата у светским размерама јер је очигледно да су путовања по свету како туристички тако и пословни допринели веома брзом ширењу ове болести вируса и провоцирала пандемију у којој су најстарије особе биле на удару (селекција успешна) али у сваком рату има и изненађења па су ипак почели да страдају и млађи. Циљ је срушити економију и почети изнова само не као у стварном рату из пепела. Ово је по мени неко логично објашњење.

Dragče

pre 3 godine

Да ли то значи да је Светска здравствена организација "Баба Ванга", ИЛИ! Они сами креирају нове вирусе који ће харати светом. Просто је невероватно да је прогнизирање нових вируса на светском нивоу - СЛУЧАЈНОСТ!! Да ли још неко мисли да је овај вирус природног порекла а не производ из лабораторије???

Perica

pre 3 godine

Pa još jedan dokaz da su Britanci izbacili koronu a optužuju Kineze

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija