• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

29.01.2021

12:07

TRAMP PLANIRA VELIKI POVRATAK! Okuplja najlojalnije i sprema obračun s ‘izdajnicima‘ iz stranke!

Vesti

TRAMP PLANIRA VELIKI POVRATAK! Okuplja najlojalnije i sprema obračun s ‘izdajnicima‘ iz stranke!

Podeli vest

Čini se da je sve izvesnije da su republikanci prelomili i po svemu sudeći će čvrsto stati uz svog, na nedavnim američkim izborima poraženog, kandidata Donald Trumpa, koji će, najavio je upravo njegov bivši bliski saradnik, "aktivno učestvovati" u izborima na pola mandata za američki Kongres iduće godine

Takođe, čini se da više uopće nije u pitanju glasanje za opoziv predsednika zbog podsticanja na pobunu u kojoj je 6. januara rulja probila u Kongres iz kojeg su zastupnici morali biti evakuisani, a šest osoba je smrtno stradalo.

"Predsednik i dalje ima veliku podršku republikanskih birača i stotine miliona dolara na svom računu za političku kampanju, koje može da koristi. Nastaviće aktivno da učestvuje u regrutaciji kandidata i pozivanju na odgovornost izabranih zvanilnika zbog načina na koji glasaju", poručio je Kori Levandovski Foks njuzu.

Vraća se za izbore

U prevodu, poslovično osvetoljubivi Tramp će učestvovati na izborima na pola mandata za trećinu ispražnjenih pozicija u američkom Kongresu koji se održavaju iduće godine. Svojim uticajem, a navodno i finansijski podržaće kandidate koji su mu ostali verni, a kažnjavati one koji su ga izneverili.

"Republikanska stranka odabrala je put na kojem se nalaze Tramp i pristalice teorije zavere poput Kuanona", komentarisao je, pak, CNN pozivajući se na sveži slučaj s Merdžori Tejlor Grin, republikanske zastupnice u Donjem domu, za koju se doznalo da je 2018. godine pozivala na likvidaciju istaknutih demokratskih političara poput Nensi Pelosi "metkom u čelo".

Da je, kako kaže CNN, "post Tramp era trajala samo nedleju dana", jasno je iz informacije da vođa republikanske manjine Kevin Mekkarti danas otputovao na audenciju u Mar-a-Lago, Trampovu novu rezidenciju na Floridi, nakon što je praktično povukao svoju osudu predsednikovog poziva na marš na Kongres. Samo koji sat pre intervjua koji je Levandovski dao za Foks, republikanski zastupnik Met Gec otputovao je pak u saveznu državu vajoming održao skup protiv republikanske zastupnice u Kongresu iz te države Liz Čenej koja je bila među deset republikanskih zastupnika koji su digli ruke za opoziv bivšeg predsednika. Budući da je riječ o republikanki koja je treća osoba stranke, Gec će tražiti da je sklone s te pozicije, a jasno je da će biti na udaru i kada dođe vreme za njen reizbor za Kongres.

Foto: Reuters/Carlo Allegri

Nova stranka (ni)je opcija

Foks piše kako će ona zasigurno biti jedna od tema razgovora bivšeg predsednika i republikanskog vođe opozicije u Donjem domu, a CNN prenosi kako se drugi glasovi u republikanskoj stranci, oni koji traže da se stranka vrati korenima, guše. Zastupnici koji su glasali za opoziv Trampa su pak, navodi Foks, znali da su time stavili tačke na svoje političke karijere.

Levandovski je najavio šta ih čeka, komentarišući kako će se Tramp uključiti u predizbore unutar stranke iduće godine i podržati protivkandidate ljudi koji su glasali za njegov opoziv.

"Ne znam u kom obimu će se predsednik uključiti u te trke, ali verujem da će aktivno učestvovati u nekim od njih", ustvrdio je Levandovski.

Kada je reč o informaciji da se Tramp bavi mišlju da osnuje novu stranku, i Levandovski i Trampov bivši savetnik Džejson Miler za Foks su rekli kako to verojatno nije opcija.

"Bivši predsednik je jasno istakao da je njegov cilj da osvoji Predstavnički dom i Senat za republikansku stranku 2022. godine", izjavio je Miler.

Složio se i njegov kolega. "Ne mislim da je bivši predsednik ozbiljno zainteresovan za treću stranku", poručio je Levandovski.

Foto: Tanjug

Kori Levandovski

Ko se vraća Trampu

Foks u međuvremenu javlja kako je najuticajniji susret konzervativaca i konzervativnih donatora, poznatiji pod akronimom CPAC, prvi put u 50 godina planiran izvan američke prestonice Vašingtona. Održaće se u Orlandu na Floridi, ne tako daleko od Trampovog Mar-a-Laga koji je u Palm Bičhu. Ipak, Tramp prema Levandovskom još nije odlučio da li će učestvovati.

CNN je, pak, u međuvremenu pobrojao sva istaknuta imena republikanske stranke koja su nakon početnog odmicanja opet sve bliže Trampu. I to uprekos činjenici da je stranka mogla da ga se reši glasanjem za opoziv, oduzimajući mu time mogućnost da se ikada više kandiduje za javnu dužnost, i da je Tramp izgubio izbore.

CNN tako piše kako je senator s Floride Marko Rubio, koji je izgubio od Trampa na republikanskim predsedničkim predizborima 2016., a bio je smatran novim lice inkluzivnije republikanske stranke, novi pokušaj Trampovog opoziva nazvao "osvetom radikalne levice".

Prema CNN-u, njegov stav mogao bi "lako biti podstaknut glasinama da bi protiv njega mogla da se kandiduje Ivanka Tramp". Bivši vođa senatske većine, republikanac Mič Mekonel, nakon izjave da će glasati prema savesti tražio je da se Trampu ipak da više vremena da pripremi odbranu pred Senatom, a onda je u utorak glasao za odbacivanje optužnice tvrdeći da je protivustavno suditi bivšem predsedniku.

Bivša Trampova ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Heli  koja navodno ima velike ambicije za idući krug predsedničkih izbora, nedavno je na Foksu poručila "dajte pustite čoveka" kada su je pitali oko optužnice Trampu.

Sve to je ohrabrilo pristalice bivšeg predsjednika koji se zasad pritajio (a i oduzet mu je pristup Tviteru), u uverenju da je republikanska stranka uprkos njegovom porazu još u njegovom jakom stisku i da bi tamo mogla i da ostane, barem do rezultata izbora 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija