• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

11.03.2021

23:25

IZRAEL, KIPAR I GRČKA POSTAJU JEDINSTVENI U SVETU PO OVOME! Najduži i NAJDUBLJI kabl za električnu energiju POD MOREM!

Vesti

IZRAEL, KIPAR I GRČKA POSTAJU JEDINSTVENI U SVETU PO OVOME! Najduži i NAJDUBLJI kabl za električnu energiju POD MOREM!

Podeli vest

Kipar, Grčka i Izrael potpisali su inicijalni sporazum o izgradnji najdužeg i najdubljeg podvodnog strujnog kabla na svetu

Projekat će koštati oko 900 miliona evra, a kabl će prolaziti po dnu Sredozemnog mora i povezaće električne mreže tri zemlje.

Posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa kolegama u Nikoziji, izraelski ministar energetike Juval Štajnic je izjavio da će projekat pod nazivom "Evroazijski interkonektor" pružiti rezervni izvor energije u vanrednim okolnostima, prenosi Sputnjik.

Kiparska ministarka energetike Nataša Pilides rekla je da ovo predstavlja "odlučujući korak ka okončanju energetske izolacije ostrva, a samim tim i naše zavisnosti od teških goriva".

Prema navodima izraelskog Ministarstva energetike, kabl će imati kapacitet od 1.000 do 2.000 megavata. Očekuje se da će biti završen do 2024.

Sa dužinom od oko 1.500 kilometara i maksimalnom dubinom od 2.700 metara, to će biti najduži i najdublji podmorski kabl za električnu energiju koji je ikad izgrađen, ističe se u saopštenju izraelskog ministarstva.

Pokriće tri dela Mediterana, odnosno oko 310 kilometara između Izraela i Kipra, 900 kilometara između Kipra i Krita i 310 dodatnih kilometara između Krita i kopnenog dela Grčke, navodi Rojters.

Kako se dodaje, Evropska unija je ovo prepoznala kao projekat od zajedničkog interesa, navodeći da je spremna da ga delimično finansira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija