• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.03.2021

09:31

IZ PREDOSTROŽNOSTI! Italija zabranila kontigent AstraZeneke posle smrti dva muškarca!

Vesti

IZ PREDOSTROŽNOSTI! Italija zabranila kontigent AstraZeneke posle smrti dva muškarca!

Podeli vest

U ovom kontingentu je bilo 249.600 doza, a AIFA je dodala da za sad nije utvrđena veza između vakcine i smrtnih slučajeva

Italijanska agencija za lekove (AIFA) odlučila je danas da obustavi iz predostrožnosti davanje AstraZenekine vakcine protiv korona virusa iz kontigenta ABV2856, nakon smrti dva muškarca koji su primili dozu iz ove isporuke.

U ovom kontingentu je bilo 249.600 doza, a AIFA je dodala da za sad nije utvrđena veza između vakcine i smrtnih slučajeva. Tužilaštvo u Italiji je pokrenulo istragu povodom smrti Davida Vile (50), policajca koji je preminuo 12 dana nakon što je primio vakcinu AstraZeneke, javlja novinska agencija ANSA.

Našli tromb

Siciliju je zadesio još jedan smrtni slučaj posle primanja AstraZeneka vakcine, preminuo je Stefano Paterno (43), član italijanske mornarice.

Paterno je umro u utorak, pretpostavlja se, od srčanog udara, dok je Vila umro za vikend, 12 dana nakon vakcinacije, a veruje se da obojica nisu imali hronične bolesti, odnosno, da su bili potpuno zdravi, prenosi Tanjug.

Agencija "Reuters" poziva se na lokalne medije koji su preneli da se Vila osetio loše 24 sata posle vakcinacije. Doktori su utvrdili da ima tromb koji je kasnije izazvao moždani udar.

Sud na italijanskom ostrvu je otvorio istragu i o smrti Paterna.

Foto: REUTERS/Paul Childs

Obustava

Podsećanja radi, Danska i Norveška obustavile su vakcinisanje AstraZenekom. Rumunija je obustavila upotrebu jednog kontingenta.

Rumunske vlasti privremeno su obustavile vakcinaciju građana dozama iz jednog kontingenta vakcine AstraZeneka protiv korona virusa iz predostrožnosti, a nakon što je u Italiji pokrenuta istraga zbog smrti dve osobe koje su primile ovu vakcinu iz istog kontingenta.

Rumunske vlasti su istakle da će nastaviti da koriste druge doze vakcine AstraZeneke koje nisu iz pomenutog kontingenta. Rumunija je navela da obustavlja korišćenje doze iz istog kontingenta koji je i u Italiji sporan, dodavši da je primila početkom februara 91.600 doza i da je do sada upotrebila 77.049. Obustava će trajati sve dok Evropska agencija za lekove ne završi istragu, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija