• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/express.co.uk

12.03.2021

15:51

ODAVDE ĆE KRENUTI PAKAO SUDNJEG DANA, NAUČNICI IMAJU I OBJAŠNJENJE! U mračnim dubinama okriveno je nešto što bi moglo da izazove katastrofu biblijskih razmera!

Vesti

ODAVDE ĆE KRENUTI PAKAO SUDNJEG DANA, NAUČNICI IMAJU I OBJAŠNJENJE! U mračnim dubinama okriveno je nešto što bi moglo da izazove katastrofu biblijskih razmera!

Podeli vest

Antarktik bi mogao da postane početka tačka Zemljinog Sudnjeg dana ako bi se dogodila erupcija vulkana koji "hiberniraju" ispod večitog leda, a što bi izazvalo katastrofu planetarnih razmera i učinilo Zemlju nemogućom za život, upozorili su naučnici

Na ledenom kontinentu živi oko 5.000 naučnika iz celog sveta koji proučavaju ovaj region ne bi li saznali više o istoriji Zemlje i efektima klimatskih promena. Međutim, istraživači su doživeli šok kada su otkrili više od 100 uspavanih vulkana ispod ledene ploče kontinenta, čineći ga najvećim vulkanskim regionom na Zemlji. Otkriće je bilo posebno važno jer bi aktivnost ovih vulkana mogla da ima presudan uticaj na ostatak planete.

Ako bi neki od njih eruptirao, to bi destabilizovalo ledeni pokrivač u regionu, koji je već pogođen globalnim zagrevanjem.

Džon Smeli, profesor vulkanologije na Univerzitetu u Lesteru, kaže da bi to napravilo ogromne pećine u dubinama i oslobodilo ogromne količine vode.

Naučnici smatraju da jedna erupcija neće imati mnogo uticaja na topljenje leda. Ono što bi napravilo veliki problem je mogućnost da nekoliko vulkana eruptira blizu ili ispod bilo kog od većih "ledenih tokova‘ Zapadnog Antarktika gde je led mnogo mokriji i nekonzistentniji, za razliku od drugih delova kontinenta gde je suvlji i čvršći.

Stučnjaci podsećaju da se više od 80 procenata rezervi slatke vode na Zemlji nalazi na Antarktiku - što bi, ako bi se istopio, bilo dovoljno da globalni nivo mora podigne za oko 60 metara i to bi učinilo planetu nenastanjivom.

Foto: AP/Photo

Naučnici su već upozoravali na ovaj scenario, a profesor Smeli kaže da bi erupcije ispod leda mogla da izazove katastrofalno ubrzanje ovog procesa. On je već ranije naglašavao da bi velika serija erupcija mogla da destabilizuje druge subglacijalne vulkane.

„Kako se vulkani hlade i kristališu, ohlađena magma ostaje pod pritiskom leda što sprečava da vulkanski gasovi naglo izbiju. Kako taj led postaje sve tanji, smanjenje pritiska može izazvati erupcije. Više erupcija i topljenje leda značilo bi da se još više tople vode ispod ledenih tokova i dalje topljenje kontinenta", objasnio je profesor Smeli.

Za sada ovi vulkani miruju, što znači da nisu eruptirali u proteklih 10.000 godina, ali bi to mogli da učine u budućnosti. Trenutno na Antarktiku postoje samo dva aktivna vulkana - na planini Erebus i ostrvu Obmana (Deception).

Naučnici nastavljaju da proučavaju region kako bi saznali više.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija