• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2021

11:54

ŠOK IZ BRISELA! Kovid pasoši će važiti samo za vakcine odobrene u EU, šta će biti sa onima koji su primili rusku, ili kinesku?!

Vesti

ŠOK IZ BRISELA! Kovid pasoši će važiti samo za vakcine odobrene u EU, šta će biti sa onima koji su primili rusku, ili kinesku?!

Podeli vest

Predlog za uvođenje takozvanih “kovid pasoša” za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcinisanje cepivima koja je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA)

Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, potvrdila je ove navode u petak uveče nakon što ih je izvor iz Brisela otkrio Euronews.

Izvor tvrdi da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane cepivima drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

Sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije koronavirusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće iz testove i karantin.

“Kovid-pasoši” biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Rejnders je u četvrtak ukazao da su zaštita podataka i moguća diskriminacija i dalje ključni problemi za EK, koja je zadužena za izradu predloga “kovid pasoša”. Ali informacije koje su procurele u petak pokazuju da je fokus ipak na izboru vakcine.

 

 

On želi da ubrza usvajanje predloga u Evropskom parlamentu, što bi omogućilo da "kovid-pasoši" postanu "obavezujući instrument" za sve države članice pre leta.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da bi tehnički bilo moguće za tri meseca razviti "kovid-pasoše“, koji bi pokazivali da li je osoba vakcinisana, negativno testirana ili je imuna nakon preležane bolesti, ali da se prvo moraju rešiti mnoga "politička pitanja".

"Kovid-pasoši" bi pomogli ponovnom uspostavljanju međunarodnig putovanja i verovatno sprečili još jednu katastrofalnu letnju sezonu, jer turistička i ugostiteljska industrija i dalje trpi posledice antipandemijskih mera.

Zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Italije, podržavaju takav sistem, ali mnogi njihovi severni partneri iz EU, poput Nemačke, imaju rezerve oko uvođenja takvih sertifikata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kosovojesrpsko

pre 3 godine

Demokratija na delu. Pa ovo je totalna diskriminacija, anarhija, ovo nije bilo ni za vreme treceg rajha.

DR

pre 3 godine

NEMA KOVID PASOSA,,,TO JE NACIZAM I SVAKO KOME TO PADNE NA PAMET BICE TUZEN ZA OGROMNU ODSTETU

Abe

pre 3 godine

Diskriminaciji nikad kraja. I to treba da bude Evropa kojoj mi treba da stremimo???

Istina

pre 3 godine

Što šta će oni koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom? Pa putovaće u te zemlje!!!

Evo sta ce biti

pre 3 godine

Evo sta ce biti sa ovim sto su primili rusku i kinesku vakcinu - na more na Vlasinsko jezero, Drugovi!

Evo sta ce biti

pre 3 godine

Sta fali Vlasini, Druze? Zasto zelite ici na more u EU? Idite u Kinu i Rusiju! Budite na liniji! Podrzite nase prijatelje, a ne da svoj novac dajete kapitalistima! Zar su Vas tako roditelji vaspitali?

Lex

pre 3 godine

Tako je! Srbi treba letujo u majko Rusija i brat Kina a ne da plate veliki pare u europi uniji! Zivejo Vucic zivejo SNS

ZUTATRAKA

pre 3 godine

NEM KOVID PASOSA..SVI KOJIMA TO PADA NA PAMET BICE TUZENI I PLATICE VELIKU CENU ZA OVO NACISTISKO PONASANJE

MrKamenjarac

pre 3 godine

To treba odmah tuziti u Strazburg za krsenje ljudskih prava;sve to potice od Fasistickih zemalja ka sto su Amerika,Nemacka,Enleska,SVEDSKA,Holandia a pored njih i du*elizive zemlje:Poljska,Ceska, prodata BUGARSKA i oko Rusije podplacene drzave....

miki

pre 3 godine

Ove kao da je Hitler vaspitavao, a možda i jeste. Polako prave novi rajh.

djoko

pre 3 godine

Italija, Ceska, Slovacka,Madjarska vec vakcinisu sa ruskom i kineskom a uskoro i Nemacka. EMA ce preko noci da proglasi hitnu registraciju ruske i kneske da se nebi jos vise izblamirali posle ovog fijaska oko nabavke vakcina. Svaka drzava u EU ima pravo da nabavi vakcine gde hoce tako da za njih sigurno ne vazi kovid pasos i bez registracije EMA.Mogu da zezaju samo druge zemlje koje im nisu bitne sa tim papirom.

token

pre 3 godine

Gde se nalazi ta evropa EU nikad cuo za mene ona ne postoji ta samo olosi zive!

Bezimeni

pre 3 godine

Licemerno i nerazumno! To je EU! Gde su ljudska prava na izbor vakcine koja život znači? Samo evri,evri,rusofobija,kinofobija!

Milutin

pre 3 godine

Životi su životi a pare su pare. Zapad mora po svaku cenu da zaštiti svoje pare.

Miro

pre 3 godine

Super, samo neka nastave tako. Svet je velik i pun cudesa. Idemo van cetvrtig rajha. A i kod nas ce da dolaze. Bolju vest cuo odavno nisam

Rade

pre 3 godine

Taj Brisel je počeo strašno da me nervira. Postali su gori od engleza. Samo bi da u svetu izazivaju neku nevolju i da drugima nešto nameću ili oduzimaju. Kao da su mnogo pametni ili kao da su neka velika sila koja misli da može sve šta hoće......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija