• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

18.03.2021

14:16

SZO POSEBNO ZABRINUTA ZA BALKAN! Kluge izdao upozorenje za ove delove Evrope!

Vesti

SZO POSEBNO ZABRINUTA ZA BALKAN! Kluge izdao upozorenje za ove delove Evrope!

Podeli vest

Stanje s pandemijom korona virusa na području jugoistočne i srednje Evrope posebno je zabrinjavajuće za Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kako su saopštili na konferenciji za novinare, posebno ih brine situacija na Balkanu i u Centralnoj Evropi

Kako su istakli, danas je situacija najgora u oblastima koje su u prvih šest meseci prošle godine uspešno kontrolisale bolest.

- Posebno smo zabrinuti zbog epidemiološke situacije na Balkanu, kao i u mnogim drugim zemljama Centralne Evrope - rekla je portparolka SZO Ketrin Smolvud.

U ovim oblastima, broj umrlih i hospitalizacija osoba koje su obolele od kovida je „među najvećim na svetu“. SZO je takođe navela da su i baltičke države sada svrstane u područja sa "lošim imidžom".

Evropski region SZO obuhvata 53 zemlje i teritorije i uključuje Rusiju i nekoliko država Centralne Azije. Regionalni direktor Hans Kluge rekao je da uvođenje vakcina protiv korona virusa još nije dovoljno za zaustavljanje širenja prenosa širom regiona.

- Incidencija slučajeva nastavlja da raste i kreće se ka istoku - rekao je Kluge.

On je rekao da se već tri nedelje uzastopno beleži rast broja slučajeva zaraze i dodao da je prošle nedelje u evropskom regionu SZO prijavljeno više od 1,2 miliona novih slučajeva.

Foto: AP PHOTO

Iako su mnoge zemlje širom Evrope trenutno pod „delimičnim ili potpunim zaključavanjem u celoj zemlji“, Kluge je rekao da neke počinju da ukidaju ograničenja zasnovana na pretpostavci da bi povećana vakcinacija „odmah dovela do poboljšane epidemiološke situacije“.

- Prerano je za takve pretpostavke - rekao je Kluge.

Regionalni direktor je, takođe, naglasio da će vakcine na kraju ponuditi izlaz iz pandemije.

- Vakcine deluju i na kraju će omogućiti povratak u novu normalu - rekao je Kluge.

Podsetimo, situacija je poslednjih dana alarmantna u Bosni i Hercegovini. Iz Sarajeva je pre nekoliko dana upućeno dramatično upozorenje da situacija podseća na "scenario iz Bergama", italijanskog grada koji je 2020. bio simbol teškog stradanja u pandemiji.

I Srbija je uvela pooštrene mere kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija