• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/4unsolved.com

07.04.2021

16:27

NEVEROVATNO, NESTALE TINEJDŽERE SVI OTPISALI, ALI... Doktori su im zagrevali krv, a njih je spasilo ni manje ni više nego baš OVO! (VIDEO)

Vesti

NEVEROVATNO, NESTALE TINEJDŽERE SVI OTPISALI, ALI... Doktori su im zagrevali krv, a njih je spasilo ni manje ni više nego baš OVO! (VIDEO)

Podeli vest

Tragedija se dogodila tokom školskog izleta 2011. godine, kada se grupi srednjoškolaca usled lošeg vremena prevrnuo čamac na ostrvu Seland u Danskoj. Grupa je otplovila u 11 sati, ali samo 20 minuta kasnije nesreća je usledila, kada se čamac prevrnuo zbog jakog vetra i tinejdžeri su završili u ledenoj vodi na temperaturi od svega 2°C

Niko od tinejdžera nije imao telefon kod sebe, niti je čamac imao radio, pa im je jedini izbor bio da plivaju do obale. Međutim, bili su na stotine metara udaljeni od kopna, a nažalost neki od učenika nisu umeli da plivaju.

Šestoro njih je ostalo da pluta u ledenoj vodi, dok je jedna devojka uspela da dopliva do obale, ali se ubrzo izgubila u šumi iz koje nije mogla da izađe jer su joj noge otkazale zbog grčenja mišića od neverovatne hladnoće.

Dva sata nakon nesreće svi tinejdžeri su pronađeni, i proglašeni su klinički mrtvim, ali doktori su smatrali da još uvek postoji mogućnost da bar neki od njih budu spašeni.

Zagrevali im krv na svakih 10 minuta

Svih sedam tinejdžera je prevezeno u bolnicu, gde su im lekari čitavih 4 sata pokušavali da podignu temperaturu tela, tako što su im zagrevali krv za 1°C na svakih 10 minuta.

Ovaj neverovatan medicinski poduhvat je moguć pomoću mašine koja putem infuzije postepeno filtrira krv i zagreva je, kako bi se podigla temperatura tela i uspostavio normalan ritam rada srca.

Nakon ukupno 6 sati od nesreće, svi tinejdžeri su ‘oživeli’, što je zapravo prvi put u istoriji da se ovakva nesreća završila sa 100 postotnim uspehom, gde je sedam pojedinaca vraćeno iz ‘mrtvih’ bez ikakvih ili minimalnih fizičkih i mentalnih posledica.

Foto: Pixabay

Zapravo ekstremna hipotermija im je spasila živote, iako je nekima od njih stalo srce usled iste, ekstremna hladnoća im je usporila metabolizam do te mere da su njihovi organi sporije trošili energiju i duže zadržavali toplotu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija