• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2021

18:46

AMERIČKI NEVIDLJIVI LOVCI LAKA META ZA S-400! Ruski eksperti objasnili PRINCIPE rada PVO sistema, ali i probleme koje mogu imati Turci!

Vesti

AMERIČKI NEVIDLJIVI LOVCI LAKA META ZA S-400! Ruski eksperti objasnili PRINCIPE rada PVO sistema, ali i probleme koje mogu imati Turci!

Podeli vest

Ruski mediji su objavili objavio principe delovanja prema kojima su Rusi uspeli da otkriju američke stelt lovce svojim PVO S-400 sistemima

Tehnologija "nevidljivih aviona" zasniva se na dva principa: posebno dizajniranoj geometriji lovca i premazu koji apsorbuje radio talase. Prvi ima za cilj rasipanje radio signala koji su stigli do borca u različitim pravcima, dok drugi apsorbuje većinu njih bez vraćanja radarskom sistemu.

- S-400 otkriva nevidljive ciljeve sa dva VHF i UHF radara. Ponavljač ove dve stanice je pasivni radar sa dometom otkrivanja ciljeva do 700 km. Stelt signal aviona, koji su ovi pasivni radari detektovali sa veoma velike udaljenosti, prenosi se na UHF radar "Protivnik-G". Karakteristika ove radarske stanice je prisustvo digitalne antene od 5,5 × 7 m. Zajedno sa ovim, stanica "Protivnik-G" se oprema snažnim računarima. Stelt komponente vazduhoplova prenose se na kontrolne punktove raketnih sistema PVO S-400 i tako prenose signal upravljačkim radarima iz centimetarskog dometa sistema S-400 - objašnjavaju ruski eksperti.

Foto: YoutubePrintscreen/ Ordo News

Mežutim, ovu mogućnost poseduju isključivo sistemi u sastavu ruske armije.

Izvozna verzija protivavionskog raketnog sistema S-400 nije opremljena razmatranim dodatnim radarima i repetitorima, što dovodi u pitanje efikasnost sistema namenjenih prodaji van Rusije.

Ruski eksperti napominju da izvozne verzije takođe mogu da otkriju stelt lovce, ali na kraćim udaljenostima, što dovodi u pitanje, na primer, efikasnost turskog S-400.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NN

pre 3 godine

Koliko sam čitao po medijima to je princip kojim smo mi oborili F117.Korišćeni su stari VHF radari koji uspevaju da ih otkriju,ali su suviše slabe rezolucije u tom opsegu,pa pošto ih VHF radar otkrije nastavlja se praćenje i nišanjenje pomoću UHF radara.Verovatno su to Rusi još mnogo više usavršili,ali izgleda da je princip sličan.Posle obaranja nekoliko F117 Ameri su bili prinudjeni da posle par godina povuku iz upotrebe sve avione tog tipa,što znači praktično da je srpski pvo uništio celu eskadrilu F117.Ameriku je agresija na SRJ skupo koštala i tek će koštati i vojno i politički.

PATRIJARH KIRIL VAKCINISAN RUSKOM VAKCINOM!
Planeta

PATRIJARH KIRIL VAKCINISAN RUSKOM VAKCINOM!

Ruski patrijarh Kiril vakcinisan je u martu jednom od ruskih vakcina protiv korona virusa, izjavio je danas šef odeljenja Sinoda Ruske pravoslavne crkve (RPS) za odnose sa društvom i medijima Vladimir Legojda

13.04.2021

18:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija