• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/lexpress.fr

15.04.2021

07:10

PUTIN JE NAREDIO - SKLANJAJ SVE SA RAFOVA, ZAPAD JE ČEKAO SLEDEĆI POTEZ I ŠOKIRAO SE... Francuzi otkrili kako je ranjena Rusija pod surovim sankcijama SAD i EU postala moćni lider globalne poljoprivrede...

Vesti

PUTIN JE NAREDIO - SKLANJAJ SVE SA RAFOVA, ZAPAD JE ČEKAO SLEDEĆI POTEZ I ŠOKIRAO SE... Francuzi otkrili kako je ranjena Rusija pod surovim sankcijama SAD i EU postala moćni lider globalne poljoprivrede...

Podeli vest

Kao odgovor na finansijske i političke sankcije koje su usvojile EU i Sjedinjene Države nakon aneksije Krima, Vladimir Putin je uveo oštar embargo na uvoz hrane iz Evrope

Embargo na evropske prehrambene proizvode i politika Kremlja dali su podsticaj razvoju lokalne proizvodnje koja se aktivno modernizuje.

Zapanjujuća razlika u odnosu na prošlost. U leto 2019. godine delegacija francuskih poljoprivrednih proizvođača otišla je u Moskvu na poziv konsultantske kompanije da se upozna sa ruskom poljoprivredom. Došli su skeptični, otišli sa potpuno drugačijim utiscima.

"Mnogo toga treba preispitati. Nećemo moći da se takmičimo s njima", rekao je jedan od francuskih farmera posle puta u Rusiju. Tamo je uspeo je da se upozna sa novom ruskom poljoprivrednom koja se toliko promenila tokom poslednjih nekoliko godina da se zemlja, nekada neto uvoznik, pretvorila u najvećeg izvoznika žita, pretičuići ukrajinske susede 2017. godine. Pšenica, kukuruz, ječam, heljda, svinjetina - to su sada udarne pesnice ruske poljoprivrede.

Kako se, međutim, to dogodilo u zemlji čija je poljoprivreda prošla kroz destruktivnu kolektivizaciju 1930-ih, sovjetsku pustoš i haos 1990-ih? Prekretnica je bila 2014. godina.

Kao odgovor na finansijske i političke sankcije koje su usvojile EU i Sjedinjene Države nakon aneksije Krima, Vladimir Putin je uveo oštar embargo na uvoz hrane iz Evrope. Voće, povrće, mlečni proizvodi, meso, žitarice - sve je to u trenutku sklonjeno sa polica ruskih prodavnica. Bilo kako bilo, ovaj potez nije bio zamišljen samo kao udarac evropskim poljoprivrednim proizvođačima, koji su bili lišeni značajnog tržišta, već je i dalo zamah lokalnoj proizvodnji.

"Od početka su sankcije odmazde viđene kao instrument geopolitičke borbe i šansa za ruske proizvođače", kaže Mihail Makarov, ruski trgovinski predstavnik u Francuskoj.

"Morali su da zauzmu upražnjeno tržište, što se i dogodilo." 

Godinu dana nakon embarga, Rusija je mogla da obezbedi 87% tržišta mesa. Proizvodnja svinjskog mesa u zemlji porasla je za 30% za pet godina. Ruska vlada ne samo da se jednim potezom oslobodila sve inostrane konkurencije, već ulaže i ogromna sredstva u razvoj i modernizaciju poljoprivrede. Samo 2021. godine obećala je 77 milijardi rubalja u program razvoja industrije, koji uključuje povoljne kredite, poreske olakšice i subvencije. Pored toga, podržava izvoz subvencijama usmerenim na logistiku.

Efekat ove pomoći pojačan je strukturom ruskog poljoprivrednog tržišta, izgrađenog oko ogromnih preduzeća sa stotinama hiljada hektara zemlje.

Foto: AP/Photo

"Ova imanja upravljaju sa više od 50% ruskog poljoprivrednog zemljišta", kaže Olga Golovkina, stručnjak za rusku agroindustriju i komercijalni direktor Doma francuskih preduzetnika.

"Svaki od njih ima od 100.000 do 600.000 hektara. Oni koji su se specijalizovali za proizvodnju mleka, stada mogu dostići 50 hiljada grla! Ova struktura se radikalno razlikuje od naše, koja se sastoji od mnogih malih farmi udruženih u zadruge".

Nove tehnologije

Posle velikih ulaganja u obnovu opreme i kvalitetnog semena, ova agroindustrijska gazdinstva sada su okrenuta novim tehnologijama. Autonomni kombajni (prošle jeseni je u Rusiji "proslavljen" prvi takav „robot“), nadgledanje polja i stada dronovima i sa satelita, sve aktivnija upotreba umreženih senzora ... Ruska industrija sve više pažnje posvećuje tehnologiji u kako bi nastavila svoj aktivni razvoj. Uloga pokretačke snage ovde ponovo pripada državi. Pokrenut 2019. godine, program Digitalna poljoprivreda podržava modernizaciju sektora i finansira do 50% troškova ovih tehnologija.

Bilo kako bilo, "u 90% slučajeva govorimo o stranim, evropskim ili američkim tehnologijama", primećuje Olga Golovkina..

Foto: AP/Photo

„Rusija je uvek zadovoljna iskustvom stranih poljoprivrednih stručnjaka", kaže Irina Pariso, šef francusko-ruskog poslovnog kluba Nju Horajzons.

"Zahvaljujući stvaranju lokalnih proizvodnih pogona, prenosu tehnologije i obuci ruskih specijalista, neka francuska preduzeća mogu da kapitalizuju ovo brzo rastuće tržište. “Ostala moraju da se izbore sa opasnim konkurentom, čiji uspon, po svemu sudeći, tek započinje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 2 godine

Bravo Putine da je Srbija pametna pa isto to uradi I sa našim poljoprivrednicima i zemnjoradnicima a ne da kupujemo trulo meso i proizvode iz EU Americke za skuplje a nase proizvode i zemljište poklanjati Arapima sramota od naših vlasti.

Istina

pre 2 godine

Mogla bi i Srbija da se ugleda na Rusiju kad je u pitanju poljoprivreda!

VOJVODJANIN

pre 2 godine

FRANCUZI sta je dosla MECKA i pred vasa vrata .Dabog da da tu ostane kolko su SIPTARI NA KOSOVU.Da i vi malo vidite kako je OTIMATI TUDJE!Arapi (pogotovo Alzirci) preplavice vam ulice KO SVAJCARCIMA UVECE PA NESMU DA IZADJU !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59