• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

14.04.2021

19:38

SVEGA NEKOLIKO METARA IH DELILO OD UŽASNE SVEMIRSKE KATASTROFE! Naučnici morali ručno da izvedu manevar kako bi se izbegle GLOBALNE posledice (VIDEO)

Vesti

SVEGA NEKOLIKO METARA IH DELILO OD UŽASNE SVEMIRSKE KATASTROFE! Naučnici morali ručno da izvedu manevar kako bi se izbegle GLOBALNE posledice (VIDEO)

Podeli vest

Dva satelita kompanija SpejsX i One Web prošla su samo 60 metara jedan pored drugog, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenost

Dva satelita u orbiti oko Zemlje prošlog vikenda su za dlaku izbegla sudar, koji je mogao da ostavi ozbiljne i trajne posledice na globalnu satelitsku infrastrukturu. Satelit britanske kompanije OneWeb i jedan od Starlink satelita firme Ilona Maska SpejsX, mimoišli su se za svega 60 metara.

Opasnost, a stručnjaci kažu da su primetili pripadnici 18. eskadrile za nadzor svemira Američkih svemirskih snaga, čiji su sistemi za nadzor svemirskog prometa upozorili na opasnost od mogućeg sudara.

Američka vojska je potom po hitnom postupku kontaktirala britansku firmu i obavestila ih o opasnosti. Inženjeri OneWeba su potom kontaktirali SpejsX kako bi koordinisali reakciju.

Kada su uspostavili kontakt sa SpejsX-om, Maskovi kontrolori leta su ugasili sistem za automatsko izbegavanje sudara na svom satelitu, dok je satelit OneWeba potom izveo manevar izbegavanja, pa je incident prošao bez štete, prenose Biznis Insajder i sajt Verdž.

SpejsX je do sada lansirao već 1.370 Starlink satelita sa ciljem stvaranja globalne mreže za širokopojasno povezivanje sa internetom, koja bi se oslanjala na oko 12.000 komunikacionih satelita.

OneWeb, koji ima slične planove, do sada je lansirao 146 od planiranih 650 satelita. I čelnik Amazona Džef Bezos ubrzo planira da uđe na isto tržište i lansira više od 3.000 satelita u orbitu oko Zemlje.

Sudar koji je izbegnut, ali kakvih će sigurno biti u budučnosti skrenuo je pažnju javnosti na činjenicu da ne postoji globalno telo koje bi koordinisalo kontrolu saobraćaja u svemiru, podseća Jutarnji list.

Da je došlo do sudara, da inženjeri nisu uspostavili kontakt, što nije nemoguće budući da OneWebovi sateliti orbitiraju na večoj visini od Maskovih i nisu dužni da koordinišu svoje aktivnosti , posledice bi mogle da se osete na globalnom nivou.

NASA-in stručnjak Donald Kesler je još 1978. upozorio da, zbog sve većeg broja predmeta u orbiti oko Zemlje, svaki sudar podiže opasnost od lančane reakcije - komadi razbijenih satelita razbijaju nove satelite, čiji komadi nastavljaju niz - koja bi mogla da dovede do zagušenja svemira iznad Zemlje opasnim smećem, i na nekoliko generacija zaustaviti dalja lansiranja u svemir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Ana Brnabić se sastala sa predsedavajućim iz OEBS-a i najavila još jedan sastanak
Izbori 2024

Ana Brnabić se sastala sa predsedavajućim iz OEBS-a i najavila još jedan sastanak

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Republike Malte Ijanom Bordžom i obavestila ga da je sutra pozvala sve parlamentarne stranke na još jednu rundu razgovora o implementaciji preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

10.04.2024

17:18

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Predstava „Kuća“ gostuje u Kanadi
Kultura

Predstava „Kuća“ gostuje u Kanadi

Kanadska publika biće u prilici da predstavu pogleda na dve scene - u Pozorištu „Izabel Bader“ u Torontu, 13. aprila kao i u „Redžistri teatru“ u Kičeneru, 15. aprila.

10.04.2024

11:16

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Od Vaskrsa besplatan prevoz i za ove stanovnike Niša!
Dobra vest

Od Vaskrsa besplatan prevoz i za ove stanovnike Niša!

Svi stanovnici Niša stariji od 65 godina, bez ozbira na to da li su ostvarili pravo na penziju ili ne, imaće od Vaskrsa, odnosno od 5. maja pravo na besplatan gradski i prigradski prevoz, odlučeno je na današnjoj sednici Veća grada Niša.

10.04.2024

13:39