• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

21.04.2021

15:48

PAKUJ KOFERE I TUTANJ IZ MOSKVE! Putinova odmazda je počela, Rusija proteruje deset američkih diplomata, dve sile na ivici dramatičnog sukoba!

Vesti

PAKUJ KOFERE I TUTANJ IZ MOSKVE! Putinova odmazda je počela, Rusija proteruje deset američkih diplomata, dve sile na ivici dramatičnog sukoba!

Podeli vest

Zameniku ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji uručena je nota u kojoj je objavljeno da se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi proglašava za persone non grata

„Dana 21. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je zamenik šefa američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji Gorman, kome je uručena nota kojom se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi proglašava za persone non grata. Navedenim licima naređeno je da napuste teritoriju naše zemlje do kraja 21. maja“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo naglasilo je da je ova mera predstavlja recipročan odgovor na „neprijateljske akcije američke strane prema nizu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnom konzulatu Rusije u Njujorku, koji su neosnovano proglašeni za persone non grata“.

„U najskorije vreme uslediće dalji koraci u okviru paketa recipročnih mera najavljenog u izjavi MIP-a od 16. aprila na najnoviji ‘talas’ nezakonitih antiruskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je saopšteno da je u Ministarstvo pozvan zamenik šefa američke ambasade u Rusiji Bart Gorman.

Foto: Printscreen You Tube

Žestok odgovor Kremlja Vašingtonu

Stejt department saopštio da će ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan otputovati ove sedmice u SAD, ali će se vratiti u Moskvu „narednih sedmica“. 

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da „ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije“. Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

U poslednje vreme odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se ozbiljno pogoršavaju. SAD i zemlje EU nastavile su da pod raznim izgovorima uvode sankcije Rusiji. U tom kontekstu, Lavrov je ranije izjavio da Moskva nema odnose sa Evropskom unijom kao organizacijom, jer ih je uništio Brisel. Situacija nije ništa bolja ni u američkom pravcu. Nedavno je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan u Moskvu na konsultacije da bi se analiziralo šta treba raditi i kuda krenuti u kontekstu odnosa sa Vašingtonom. Kasnije je saopšteno da se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, najverovatnije, neće skoro vratiti u Vašington. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija