• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2021

14:52

VODEĆA KANDIDATKINJA ZA NOVU KANCELARKU: Potrebna je evropska BLOKADA Kine, pritisak na Rusiju i povlačenje nemačke podrške Severnom toku 2!

Vesti

VODEĆA KANDIDATKINJA ZA NOVU KANCELARKU: Potrebna je evropska BLOKADA Kine, pritisak na Rusiju i povlačenje nemačke podrške Severnom toku 2!

Podeli vest

Vodeća kandidatkinja za poziciju nemačke kancelarke Analena Berbok pozvala je na "dijalog i čvrstinu" prema Kini kada je rec o odbrani demokratskih vrednosti i ljudskih prava

Kandidatkinja "Zelenih" za poziciju šefa nemačke vlade je za nedeljnik "Frankfurter algemajne zontagcajtung" rekla da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

- Trenutno smo u nadmetanju između sistema autoritarne moći i sistema liberalnih demokratija - rekla je ona u intervjuu objavljenom u nedelju, koji prenosi AP.

Foto: Annegret Hilse/Pool via AP



Berbok je investicije Kine u infrastrukturu i energetske mreže od centralne Azije do Evrope okarakterisala kao "brutalnu politiku moći".

- Mi Evropljani ne smemo da se zavaravamo - rekla je Berbok, dodajući da Evropska unija treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti, i da primeni nedavno postignut sporazum o investicijama između Brisela i Pekinga, kako bi se snažnije pozabavila pitanjem Kine koja, kako je rekla, svoju ujgursku manjinu primorava na prisilni rad.

Berbok, koja je diplomirala međunarodno pravo, osvrnula se i na Rusiju, posebno na, kako piše AP, rusku podršku pobunjeničkim grupama u Ukrajini i nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Podržala je pravo Ukrajine da se prijavi za članstvo u NATO-u i EU, ali je rekla da je "trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska".

Tim sporazumom nastoji se mirnim putem okončati sukob na istoku Ukrajine sa pobunjenicima, a koji je od 2014. za sobom ostavio najmanje 14.000 mrtvih.

Berbok je kritikovala podršku nemačke vlade podmorskom gasovodu koji ruski prirodni gas doprema do Nemačke.

Foto: AP PHOTO

- Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2 - rekla je ona.

Stranka "Zeleni" poziva na bližu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u odbrani liberalnih vrednosti širom sveta, ali Berbok je predlozila da se preispita cilj da članice NATO-a potroše dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, u svetlu hitne potrebe za investiranjem velike sume novca za suzbijanje klimatskih promena.

Berbok je rekla da bi pitanje budućnosti nuklearnog oružja SAD stacioniranog u Evropi moglo ponovo da bude pokrenuto u okviru pregovora o razoružanju između Moskve i Vašingtona.

Anketa koju je u nedelju objavio nedeljnik "Bild am zontag" stavila je "Zelene" tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel.

Nemci će 26. septembra birati novi parlament koji će potom glasati ko treba da postane sledeći kancelar zemlje. Merkelova se neće kandidovati za peti mandat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milovan

pre 2 godine

Zbilja su ti Svabski Zeleni cudo.!! Zalagali se za bombardovanje Srbije.!! A sada bi da zavrnu gas. Cudni neki zeleni.Valjda bi se grejali na stare gume i ugalj. Zanepoverovati.Ali stari su to fasisti.Nemogu Rusiji i Srbima zaboraviti sto smo ih tamanili u drugom ratu.

ONA DOLAZI UMESTO MERKELOVE, IMA LI SRBIJA RAZLOGA ZA BRIGU?! Ko je Analena Berbok koju svi već smatraju naslednicom nemačke kancelarke...
Planeta

ONA DOLAZI UMESTO MERKELOVE, IMA LI SRBIJA RAZLOGA ZA BRIGU?! Ko je Analena Berbok koju svi već smatraju naslednicom nemačke kancelarke...

Presudna godina da uopšte dođe do toga da se sada govori o Berbokovoj kao mogućoj kancelarki Nemačke bila je 1999. godina. Iako je ona tada bila tek maturantkinja i ni blizu stranačkom životu, upravo ova godina je otvorila put za transformaciju Zelenih iz male protestne stranke ka stranci koja „lovi" birače iz svih slojeva društva

24.04.2021

08:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija