• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2021

15:28

REVOLUCIONARNO U POLJOPRIVREDI! Američki robot uništava 100.000 biljaka korova na sat! /VIDEO/

Vesti

REVOLUCIONARNO U POLJOPRIVREDI! Američki robot uništava 100.000 biljaka korova na sat! /VIDEO/

Podeli vest

Najnoviji robot kojeg je razvio američki start-up "Carbon Robotics", može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i u jednom danu da obradi šsest do sedam hektara useva

On sa brzinom od osam kilometara na sat, sa 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava, objavio je Agroklub.

U skorije vreme zainteresovani neće moći da kupe ovaj robot, jer je njegov proizvođač “Carbon Robotics” rasprodao sve koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

Evropa, takođe, razvija robota koji je poput američkog, opremljen je skenerom koji razlikuje korov od useva i uništava ga laserom.

- Ovaj sistem sastoji se od lasera, koji je u osnovi proširenje onih koji se koriste u medicini. Njegov zrak usmeren je na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi - pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

Naglašava da se taj robot može prilagoditi za rad na bilo kojoj vrsti useva, iako će u početku biti usmeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procenjuje se da će ovaj model robota biti dovršen do 2023. godine kada će se naći i u prodaji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija