• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.05.2021

08:41

AMERIKA SE PORAŽENA POVLAČI IZ AVGANISTANA! Ruski ekspert: Čim odu, Talibani će pokrenuti GRAĐANSKI RAT!

Vesti

AMERIKA SE PORAŽENA POVLAČI IZ AVGANISTANA! Ruski ekspert: Čim odu, Talibani će pokrenuti GRAĐANSKI RAT!

Podeli vest

Povlačenje američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je Sputnjiku doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov

- Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno, vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa. čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međiti, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa - rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

- Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje - naveo je sagovornik agencije.

Foto: AP/Photo

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.

Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radić Gojko

pre 2 godine

Preko 2.000 milijardi dolara je,samo,američke građane koštao ovaj rat .2462 amerikanaca je izgubilo život u Avganistanu za ove dve decenije rata,od ukupno 3.562 NATO i drugih savezničkih vojnika koji su učestvovali u tom ratu .Zvuči i neverovatan podatak sa ICASUALTIES i da je za ovo vreme 20.662 američka vojnika ranjeno !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija