• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.05.2021

15:03

ŽELITE PROBLEME? DOBIĆETE IH! Lukašenko poslao BRUTALNU poruku EU zbog sankcija!

Vesti

ŽELITE PROBLEME? DOBIĆETE IH! Lukašenko poslao BRUTALNU poruku EU zbog sankcija!

Podeli vest

Ako u Evropskoj Uniji žele probleme zbog sankcija protiv Minska, oni će ih i dobiti, rekao je predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko

- Jednostavno ću reći da biste me razumeli: ako Evropljani žele probleme kod kuće zbog ovih sankcija (protiv Belorusije), oni će ih i dobiti. Više ništa neću reći. Vreme će pokazati. Samo vas jedno molim: dajte mi informacije o najkrupnijim evropskim projektima kod nas i preduzećima koje su otvorene na teritoriji Belorusije. Da vidimo njihov rad. Glavno je da ništa ne ostane bez odgovora - izjavio je Lukašenko tokom razgovora sa premijerom Romanom Golovčenkom.

Kako je naglasio šef države, on uvek postavlja pitanje, kome su potrebne ove sankcije i zašto?

- Slušajte, mi štitimo svoju državu. Mi, ceo narod, želimo da živimo u svojoj zemlji. Mi je branimo. I nas, onda, za to sankcijama udaraju po glavi? Zato treba odgovarati - rekao je predsednik.

Foto: AP photo/Tanjug

Premijer je, nakon sastanka sa Lukašenko, izjavio da će odluke o novim kontrasankcijama biti donete u zavisnosti od situacije. On je ponovio da su sankcije protiv Minska u suprotnosti sa normama međunarodnog prava.

- Na žalost, opšta devalvacija međunarodnog pravnog sistema dovodi do toga da se sankcije koriste kao instrument pritiska na neugodne države, kao pravilo, sa ciljem pogoršanja ekonomske situacije u državi - naglasio je Golovčenko.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza beloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Belorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine. Oni uključuje 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija