• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Mediji

05.05.2021

19:22

DVE RUSKE VOJNE BAZE OSVANULE NA GRANICI, JERMENI NAJZAD BEZBEDNI! Azerima se ovo neće dopasti, ovo se zove šah-mat Moskve

Vesti

DVE RUSKE VOJNE BAZE OSVANULE NA GRANICI, JERMENI NAJZAD BEZBEDNI! Azerima se ovo neće dopasti, ovo se zove šah-mat Moskve

Podeli vest

Sjunik je strateški pojas Jermenije koji se nalazi između Azerbejdžana, azerbejdžanske regije Nahčivan i Irana

Ovih dana su podignute dve nove ruske vojne baze u jermenskom regionu Sjunik, koji se graniči sa Azerbejdžanom i Iranom, na jugu Jermenije. To je saopštio premijer Jermenije Nikol Pašinjan 3. maja.

- Ovo je dodatna bezbednosna garancija ne samo za region Sjunik već i za Jermeniju - rekao je Pašinjan.

- Spoljni bezbednosni sistem Jermenije nije promenjen ni pre rata, ni posle njega. A ovaj sistem se zasnivao prvenstveno na jermensko-ruskim zajedničkim jedinicama i Ujedinjenom regionalnom sistemu PVO u regionu Kavkaza - rekao je Nikol Pašinjan.

Sjunik je strateški pojas Jermenije koji se nalazi između Azerbejdžana, azerbejdžanske regije Nahčivan i Irana.

Trenutno u Nagorno-Karabahu deluje ruski mirovni kontingent. Tamo je doveden nakon prekida neprijateljstava između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Karabahu 10. novembra 2020. godine.

Ruski mirovni kontingent u Nagorno-Karabahu broji 1.960 pripadnika 15. odvojene motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga.

(VIDEO) RUS PREUZIMA NJUJORK, MOSKVA ULAZI NA TERITORIJU AMERIKE?! Duboka država u njemu vidi "produženu ruku" Vladimira Putina!

Jermenija je saveznik Rusije u ODKB-u. Prvi rat u Nagorno-Karabahu, koji je zvanično završen 1994. godine, ojačao je veze Jermenije sa glavnim saveznikom Rusijom, što je osiguravalo bezbednost zemlje. Jerevan je zaključio niz međunarodnih sporazuma, koji uključuje i Moskvu, koji su prvenstveno uticali na vojnu sferu:

Jermenija je dobila dva ciljana zajma u iznosu od 200 i 100 miliona dolara sa minimalnom kamatnom stopom (3% godišnje) za kupovinu modernog naoružanja po domacěim ruskim cenama, što je 3-5 puta jeftinije od cena na svetskim tržištima.

Rusija je obezbedila Jermeniju mobilnim balističkim raketnim sistemima kratkog dometa Iskander. Rusija i Jermenija potpisale su sporazume o stvaranju zajedničkog sistema PVO i zajedničke grupe trupa.

SRBI IGRAJU VRHUNSKI I BAŠ NERVIRAJU ZAPAD - NE GOVORE O RATNOM RAZLAZU BIH! Histerija u EU i SAD, Banjaluka im izbila sve adute!

Zajednička rusko-jermenska odbrambena proizvodnja zasnovana na modernim tehnologijama razvijena je u Đumriju; zemlje su usko sarađivale na polju strateške obaveštajne službe.

Jermenija se složila da održava 102. rusku vojnu bazu u Gjumriju, četiri čuvara Odeljenja graničnih trupa FSB Rusije i bazu ruskog vazduhoplovstva „Erebuni" u Jerevanu.

Vreme prolazi, ali Rusija ostaje glavni strateški partner Jerevana i jedini koji može da pruži neophodnu vojnu podršku uprkos neprijateljskoj politici jermenskog rukovodstva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija