• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.05.2021

13:30

KORONA KATASTROFA JE MOGLA DA SE SPREČI! Izveštaj otkrio ŠOKANTNE PODATKE: Milioni života su mogli da se spasu!

Vesti

KORONA KATASTROFA JE MOGLA DA SE SPREČI! Izveštaj otkrio ŠOKANTNE PODATKE: Milioni života su mogli da se spasu!

Podeli vest

Pandemija kovida je katastrofa koja je mogla da se spreči, a milioni su mogli da sačuvaju svoje živote da je svet reagovao dovoljno brzo, zaključak je nezavisnog panela koji je kritikovao strane lidere i pozvao na velike promene kako bi se kriza okončala a planeta obezbedila da se tako nešto više ne ponovi

 

Izveštaj panela, kojim predsedavaju Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda, i Elen Džonson Sirlif, bivša predsednica Liberije, pronašao je "slabe karike na svakom mestu u lancu". Navodi se da su pripreme bile nekozistentne i slabo finansijski podržane, sistem uzbune prespor i "preblag" dok je Svetska zdravstvena organizacija bila "nedovoljno moćna". Zaključeno je da je odgovor pogoršao nejednakosti.

"Globalno političko rukovodstvo je bilo odsutno", ističe se u izveštaju, prenosi “Gardijan”.

Klarkova je opisala februar 2020. kao “mesec izgubljenih prilika da se izbegne pandemija, jer je toliko mnogo zemalja izabralo da čeka i vidi”.

- Za neke je trebalo da kreveti intenzivnih odeljenja po bolnicama krenu da se pune kako bi preduzeli više akcije – rekla je.

- A do tada je bilo previše kasno da se izbegne udar pandemije. Ono što je usledilo je bilo "pobednik odnosi sve" u borbi za ličnu zaštitnu opremu i terapije. Globalno, zdravstveni radnici su testirani do svojih granica a stope zaraze, bolesti i smrti su porasle i nastavile da rastu.

Foto: Reuters

I Sirlifova se slaže da se situacija u kojoj smo danas mogla sprečiti.

- Izbijanje novog patogena, SARS-CoV-2, postalo je katastrofalna pandemija koja je do sada ubila više od 3,25 miliona ljudi i nastavlja da ugrožava živote i sredstva za život u čitavom svetu. Razlog tome je gomila neuspeha, praznina i kašnjenja u pripremama i odgovoru. Delimičan razlog je neuspeh da se uči iz prošlosti – istakla je ona, dodajući da se mora preduzeti "hitna akcija".

- Ima mnogo pregleda iz prethodnih zdravstvenih kriza koji sadrže razumne preporuke. Da, oni leže skupljajući prašinu u podrumu Ujedinjenih nacija i na policama vlada… Naš izveštaj pokazuje da većina zemalja u svetu prosto nije bila spremna na pandemiju – rekla je Sirlif.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija