• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/b92/jutarnji, al džazira

12.05.2021

15:31

MOĆNA "ČELIČNA KUPOLA" BILA JE NEPROBOJNI ŠTIT IZRAELA, A ONDA JE HAMAS OTKRIO NJENU SLABOST... Kako funkcioniše jedan od najjačih PVO sistema i šta je njegova Ahilova peta! /VIDEO/

Vesti

MOĆNA "ČELIČNA KUPOLA" BILA JE NEPROBOJNI ŠTIT IZRAELA, A ONDA JE HAMAS OTKRIO NJENU SLABOST... Kako funkcioniše jedan od najjačih PVO sistema i šta je njegova Ahilova peta! /VIDEO/

Podeli vest

Čelična kupola” jedan je od glavnih elemenata izraelskog obrambenog sistema, a portparol izraelskih odbrambenih snaga izjavio je da taj raketni sistem presreo između 85 i 90 odsto projektila koje je u najnovijim napadaim iz Pojasa Gaze ispalio Hamas

U napadima na Izrael iz pojasa Gaze, kako prenosi dnevni list Ha’aretz na mrežnim stranicama, poginulo je šest osoba, a u Gazi 35. Iako su rakete bile usmjerene i na gusto naseljena područja. Što je zasluga proturaketnog sustava “Čelična kupola” čija je uloga zaustaviti rakete kratkog dometa. The Nation, dnevni list na engleskom koji izlazi u UAE, navodi da je, prema podatcima izraelske vojske, u utorak “Čelična kupola” zaustavila 200 od nešto više od 480 raketa ispaljenih s pozicija koje drže militantni pokreti Hamas i Islamski džihad iz pojasa Gaze.

Reč je sistemu protivvazdušne odbrane koji su razvile izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz financijsku i tehničku podršku SAD, koje će kasnije otkupiti dva sistema.

Hamas je iz Pojasa Gaze ispalio desetine raketa na Izrael koji je, zahvaljujući protivraketnom sistemu uspeo da presretne, prema nekim izveštajima, čak 90 odsto njih.

"Čelična kupola” je prvi put instalirana 2011. godine i s još dva sistema, Davidova praćka, koja štiti od projektila srednjeg dometa (primarno iz Sirije) i Strela, koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana, jamči najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima.

Foto: Reuters

Kupola je u martu 2011. godine postavljena u grad Beer Ševa na jugu zemlje, 40 kilometara od pojasa Gaze, s ciljem da zaustavlja Hamasove projektile koji su dizajnirani prema sovjetskim raketama "grad". Moše Patel, čelnik izraelske organizacija za odbranu od projektila, izjavio je da je do januara ove godine Kupola ukupno uništila više od 2.400 projektila ispaljenih prema Izraelu.

Potrebno još baterija

Trenutno je raspoređeno deset baterija po Izraelu, a stručnjaci smatraju da su potrebna još tri za potpunu zaštitu. Svaka od njih ima tri lansera s 20 presretača koji imaju domet od četiri do 70 kilometara. Cena ispaljivanja jednog presretača je nešto manje od 50.000 dolara.

"Čelična kupola” se oslanja na sistem radara i analize kako bi utvrdila predstavlja li dolazna raketa pretnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu. To daje posebnu vrednost sistemu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u vazduhu i tako eliminiše pretnju.

 

 

Hardver sistema je i danas isti kao pre deset godina, a poboljšanja se rade na nivou softvera. I zato se, kako navodi Patel, sistem lako prilagođava novim pretnjama pa čak i onima koje još ne postoje fizički na bojištu, ali se mogu očekivati u dogledno vreme. Kupola je posebno važna za južni deo Izraela gde je omogućila slobodnije odvijanje svakodnevnog života uprkos stalnoj pretnji iz pojasa Gaze.

Foto: Reuters

Izraelski sistem protivraketne odbrane je do sada obarao 85 do 90 posto Hamasovih raketa. Međutim, sada stižu informacije da ova grupa ima 150.000 ili više raketa, među kojima su stotine naprednih.

Da li je završeno doba dominacije izraelskog sistema protivraketne odbrane "Čelična kupola"?, pita se list "Jerusalim post“ u svojoj analizi, i dodaje: Da li su Iran i Hezbolah išta naučili od palestinskog Hamasa? U nastavku se ističe kako je "Gvozdena kupola” oduvek imala slabost.

 

Slabost

"Obarala je 85 do 90 posto Hamasovih raketa u ranijim rundama borbe, i to one koje su bile blizu bilo čega što anulira mnoge od projektila ispaljenih iz Gaze. Dok god je Hamas mogao malo raketa da ispali odjednom, ovo je bila skoro pa hermetička odbrana", piše Jerusalim post, a prenosi Al Džazira.

Ali dugo su izvori iz obaveštajne i sfere nacionalne sigurnosti upozoravali "Jerusalim post“ da Hezbolah ima dovoljno projektila da "zaspe Izrael sa 500 raketa dnevno, a to je nešto što bi probilo štit Čelične kupole".

Naime, u utorak i sredu Hamas je, kako se čini, uspeo u dva navrata da ispali više od 100 raketa u roku od nekoliko minuta, a među njima je bio veći broj projektila koji su išli ka Tel Avivu.

Stručnjaci odavno navode da postoji opasnost da sistem zakaže u slučaju trajnijeg masivnog raketnog napada jer tada sistem ne bi bio u stanju dovoljno brzo da detektuje koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu da izazovu ljudske žrtve ili materijalnu štetu.

To se dosad nije dogodilo, iako palestinski borci u pojasu Gaze imaju nekoliko hiljada raketa koje razvijaju od 2001. godine i sada imaju domet od gotovo 80 kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kobac

pre 2 godine

Od 850 raketa ispaljjenih na Izrael, 480 je ispaljeno na Tel Aviv, od toga srušeno e 462, 18 je prošlo.... nije Hamas našao nikakvu rupu, nego ni jedan sistem na svetu nije 100% sigurna zaštita, a ovaj Izraelski je 90% efikasan ( ruski PVO sitem oko Moskve je, po ruskim izjavama 86% efikasan)....

Jerotije

pre 2 godine

Sredio ih Hezbolah sa 122mm ruskim nevodjenim raketama GRAD ( ma obican VBR), dometa do 40 km, ne mogu izraelci da sruse toliko raketa koliko ovi mogu da ispale

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija